18/04/2012

Mariano Marzo: "És legítim controlar els recursos però l'Argentina s'ha saltat la legalitat"

2 min

Mariano Marzo respon amb contundència. Considera que el que ha passat a l'Argentina serà bastant circumstancial, producte de la situació del país.

¿Es pot crear un precedent entre els països productors de petroli amb la decisió del govern argentí sobre Repsol?

No ho crec. La política argentina està dominada per la necessitat, créixer, amb problemes en pensions, en els recursos bancaris... La solució ha estat la d'un govern populista, amb un règim subsidiat respecte als recursos propis.

Però no és una mostra de petronacionalisme, de recuperar recursos propis?

No és el cas de l'Argentina, perquè l'únic objectiu és el de fer caixa, el de fer diners. No és descartable que privatitzi la seva part de YPF, després de comprar barat a Repsol. És legítim voler controlar els recursos naturals propis, però l'Argentina s'ha saltat tota la legalitat, aprofitant la pèrdua de valor de la empresa, en una operació perfectament planificada. El que vol l'Argentina amb aquesta decisió és únicament guanyar diners, encara que hagi buscat excuses, perquè fa res, com va recordar ahir Antoni Brufau [president de Repsol], es considerava una empresa modèlica.

¿El que sí que és general és la subvenció en els països productors dels recursos?

Això sí, principalment en països poc democràtics, però es fa a la majoria de països productors, on es compren fidelitats, amb preus dels carburants molt per sota del preu que tocaria. És el que fa l'Argentina.

¿Com pot variar el preu del petroli i la producció mundial amb aquesta decisió?

En res, perquè les explotacions a l'Argentina ja estan en fase terminal, i produeix molt poc en relació a la producció mundial.

¿I els nous jaciments trobats per Repsol?

Han estat la motivació del govern argentí, però són una promesa que requerirà grans inversions.

stats