Crònica 21/11/2011

País Valencià. La debacle socialista dóna un escó a Compromís

Salva Almenar
2 min

VALÈNCIACom a la resta de l'estat espanyol, el Partit Popular va vèncer amb una àmplia majoria les eleccions al País Valencià. Dels 33 diputats que estaven en joc, els populars van aconseguir un total de 20 escons gràcies a l'1.385.444 vots obtinguts en les tres circumscripcions. Si bé sumen un diputat més que el 2008, el nombre de vots obtinguts és molt similar i només haurien aconseguit dos punts més respecte de les últimes eleccions.

La notícia més cridanera i que podria implicar conseqüències a curt termini és la caiguda estrepitosa dels socialistes valencians, que en aquestes eleccions han perdut prop de 400.000 vots i quatre diputats, i han obtingut només un 27% dels vots. En altres paraules, la meitat que els populars. Els pèssims resultats se sumen a una llarga llista de fracassos electorals i podria suposar la dimissió en els pròxims dies del secretari general, Jorge Alarte, o precipitar la celebració del congrés ordinari.

Però aquests resultats que ahir eren un malson per al PSPV van ser un autèntic èxit per a altres forces valencianes que el 2008 no van obtenir representació parlamentària.

Un dels més contents anit era el candidat de la coalició Compromís-Q, Joan Baldoví, que en la pròxima legislatura representarà el nacionalisme valencià al Congrés dels Diputats per primera vegada des de la II República. Baldoví, a la festa que va organitzar ahir Compromís, va agrair el suport dels valencians i va recordar als militants i simpatitzants que ell no anirà sol a Madrid, sinó que amb ell hi aniran "els milers de veus de valencians" que li han donat el seu suport.

Les altres forces polítiques beneficiades per la caiguda dels socialistes han estat Esquerra Unida del País Valencià, que també obté un diputat per València, i Unió Progrés i Democràcia, en què Toni Cantó formarà part del grup parlamentari. L'aportació valenciana al Congrés, per tant, es fragmenta.

La participació ahir al País Valencià va quedar tres punts per sota del 2008. Un 75,51% dels electors van votar, l'1,21% van ser nuls i l'1,1% van ser en blanc.

stats