MERCAT IMMOBILIARI CATALÀ
Crònica 25/04/2012

El preu dels pisos cau un altre 13% fins al març

Catalunya és la tercera comunitat on més van caure els preus de l'habitatge fins al març, un 12,8%. Però per més que baixin, no es donen hipoteques. Al febrer, van baixar un 46% respecte al febrer del 2011.

Beatriz Arias
2 min
El govern espanyol confia en la reestructuració bancària per abaixar els preus al mercat.

BARCELONASegons les dades de la societat de taxació Tinsa, Catalunya només es veu superada per l'Aragó (16,2%) i Navarra (16%), que durant els tres primers mesos de l'any van liderar les caigudes dels preus dels pisos respecte al mateix període de l'any anterior. La baixada és indicativament superior a la mitjana estatal, que se situa en el 9,2%, segons les dades de Tinsa.

Totes les comunitats autònomes de l'Estat van experimentar un ajust en els preus de l'habitatge. Tanmateix, les menys afectades van ser Melilla (4,5%), Galícia (5,2%) i Astúries (5,3%). A Catalunya, per províncies, només Girona cau per sota de la mitjana estatal (7%). Segons Tinsa, malgrat el pes de les segones residències, els preus es mantenen perquè es tracta d'una zona de nivell adquisitiu entre mitjà i elevat. Passa el contrari a Tarragona (12,4%), on l'estoc de costa està experimentant descensos acusats, o a Lleida (14%), on hi influeixen les caigudes dels immobles a l'àrea de les estacions d'esquí. A Barcelona (12,4%) Tinsa ha detectat un ajustament inferior als barris de la zona alta, mentre que a l'àrea metropolitana han baixat més pels grans descomptes de l'estoc de les entitats financeres.

El govern espanyol presenta la reestructuració bancària com l'eina decisiva que permetrà que els immobles es posin al mercat a un preu definitivament competitiu. César Barrasa, professor especialista en investigació de l'Instituto de Empresa (IE) i col·laborador del portal immobiliari Pisos.com, afirma que serà imprescindible que la reforma financera compleixi els seus objectius perquè es materialitzi la recuperació del sector immobiliari: "S'ha de completar el sanejament dels balanços de les entitats de crèdit que resultin dels processos de fusions que s'acosten".

Però el cas és que la baixada dels pisos des dels valors màxims -que es van registrar sobretot durant el tercer trimestre del 2007, enmig del boom immobiliari- ja acumula una caiguda superior al 30% en algunes comunitats autònomes, segons les dades de Tinsa. Entre aquestes comunitats, de nou, Catalunya, que segueix en la tercera posició de la classificació estatal amb una baixada acumulada del 33,8%.

Pas final per tancar l'operació

Quan es completarà l'esfondrament és una pregunta sense resposta. "L'habitatge continua marcant mínims any rere any, però no s'observen símptomes que s'hagi tocat fons en general", assenyala Barrasa. El cas és que l'aixeta hipotecària, que havia arribat a superar el 100% del valor de taxació en l'època "daurada" del sector, està més restringida que mai.

La concessió de crèdits per la compra d'habitatges va baixar un 46,4% al febrer a Catalunya, un 47% a Espanya, segons va informar ahir l'Instituto Nacional de Estadística (INE). Aquestes xifres confirmen la tendència a la baixa que es registra des de fa més de vint mesos. La mitjana d'import prestat per hipoteca va ser de 111.000 euros a Catalunya i 104.868 al conjunt de l'Estat.

stats