Publicitat
Publicitat

IMPOSTOS LA REFORMA A ESPANYA

Els experts alerten que hi ha risc de fuga de directius per les diferències entre Catalunya i Madrid

La pujada de l'IRPF s'aplicarà al febrer

La falta de temps per aplicar la reforma de l'IRPF impedirà que entri en vigor el primer mes de l'any. Però a partir del febrer les nòmines ja reflectiran els canvis anunciats pel govern espanyol.

El govern espanyol no ha tingut temps d'aplicar la profunda reforma de l'impost sobre la renda aquest mateix mes. A continuació resolem alguns dels dubtes que ha generat la pujada generalitzada d'aquest tribut.

Quan s'apujarà l'IRPF?
Es començarà a cobrar amb les nòmines de febrer

La pujada de l'IRPF anunciada pel nou govern espanyol no es notarà encara a les nòmines de gener. La decisió d'apujar-lo es va prendre el 30 de desembre i sembla que no era possible aplicar el canvi amb tanta celeritat. Serà al febrer quan les nòmines ja inclouran l'augment, que serà progressiu en funció del salari. Ara bé, a aquells que rebin una nòmina al febrer per una feina feta durant el mes de gener no se'ls ha d'aplicar la pujada.

Afectarà la declaració de la renda?
La pujada no és retroactiva i no influirà en els ingressos anteriors

L'augment de l'IRPF no afectarà els diners percebuts durant el 2011 perquè la nova norma no és retroactiva. Això vol dir que quan els ciutadans facin la declaració de la renda (durant el segon trimestre de l'any) no se'ls ajustarà el que han de pagar en funció de la nova norma, sinó prenent com a base l'anterior regulació.

La deducció per habitatge serà retroactiva?
En aquest cas sí: qui hagi comprat un pis el 2011 el podrà desgravar

A diferència de la pujada de l'IRFP, la deducció per l'adquisició d'un habitatge habitual sí que serà retroactiva. És a dir, els que es van comprar una vivenda l'any passat han rebut un regal inesperat, ja que quan la van adquirir ho van fer sense preveure que la podrien deduir a la declaració de la renda. Els experts creuen que Mariano Rajoy ha optat per aplicar aquesta norma de manera retroactiva per no discriminar els que van comprar una vivenda durant el 2011. La deducció havia desaparegut el 31 de desembre del 2010 i s'ha recuperat l'1 de gener del 2012. La recuperació de la deducció costarà a l'Estat uns 145 milions d'euros anuals.

Hi ha risc de fuga de directius cap a Madrid?
Els experts creuen que les diferències són "temptadores"

Per a aquells directius que viuen amb un peu a Barcelona i l'altre a Madrid, "la temptació de traslladar el seu domicili és molt gran", afirma Óscar Bertran, advocat de Cuatrecasas expert en fiscalitat. Amb la nova reforma, els catalans rics en principi abonaran un 56% dels seus ingressos en IRPF, mentre que a Madrid pagaran un 51,9%. Per posar-ne un exemple, a partir del febrer una persona que cobri mig milió d'euros bruts a l'any en pagarà 280.000 si tributa a Catalunya i 264.000 si ho fa a Madrid. Però, a més, la Comunitat de Madrid ja ha anunciat que vol abaixar el tram autonòmic d'aquest impost per, almenys, situar-se per sota del 50%. Si això es confirma, Madrid acabarà oferint un tipus màxim de l'IRPF molt similar al que tenia Catalunya abans de l'última reforma, que era del 49%.

Les advertències sobre una possible fuga de capital no se centren només en els directius, sinó també en les empreses. "Les que ho tenen tot a Barcelona no marxaran, però si ho tenen repartit entre diverses ciutats es poden plantejar de traslladar tota la cúpula directiva", afirma Bertran.

Catalunya és la comunitat amb un IRPF més alt?
No n'hi ha cap que la superi i, en canvi, Navarra el té al 49%

Hi ha tres comunitats amb un 55% de tipus màxim de l'IRPF (Andalusia, Cantàbria i Extremadura) i una que el té al 55,5% (Astúries), però cap arriba al 56% de Catalunya. A l'altre extrem, Navarra (amb un 49%) és qui té el tipus màxim més baix entre totes les comunitats.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT