Crònica 04/03/2011

Els refugiats comencen a abandonar la frontera

El caos generalitzat d'aquests últims dies a la frontera amb Tunísia es comença a dissoldre a mesura que entren menys refugiats i els avions enviats des d'Europa tornen els emigrants a les seves llars.

Cristina Mas
2 min
Un pakistanès veu aigua al camp de refugiats de Ras Ajdir a l'espera d'evacuacions.

Enviada especial a Ras Ajdir (frontera de líbia amb tunísia)La situació comença a canviar a la frontera entre Líbia i Tunísia i per primera vegada després de dues setmanes d'allau de refugiats arriba el mateix nombre de persones que marxa, segons explica el coronel responsable del camp. El ritme de sortida del país seria de 6.000 persones al dia, i la població que habita de manera improvisada al camp s'hauria estabilitzat en 15.000 persones. La raó? Dimecres ja van sortir una trentena de vols en direcció a Egipte i durant el dia d'ahir ja van començar a operar els avions d'ajuda humanitària sol·licitats per Tunísia a Europa i que han de repatriar els refugiats, la majoria egipcis, a les seves llars.

Tant la Gran Bretanya com França, Itàlia, Espanya i Alemanya han enviat avions per endur-se milers de persones -els EUA anunciaven ahir que també ho farien-. Ahir va sortir de la base militar de Torrejón de Ardoz (Madrid) un avió amb ajuda humanitària que té l'objectiu de fer tres vols diaris durant una setmana entre l'aeroport de Gerba (Tunísia) i el Caire. Justament aquest aeroport tunisià s'ha convertit en un pont aeri improvisat d'avions europeus que intenten evitar que l'allau de refugiats a la zona multipliqui la dels seus països.

Paral·lelament, ahir també es feien esforços per enviar paquets d'ajuda humanitària a la població. La comissària de Cooperació Internacional de la UE, Kristalina Georgieva, va anunciar un paquet de tres milions d'euros d'ajuda que arribaria per mar i que ahir ja es podia veure a pocs quilòmetres de Bengasi -a l'est del país- però que es va desviar per por a un atac del règim. Des de Catalunya, l'Agència Catalana de Cooperació ha enviat 20 tones de material d'alberg i aixopluc a la frontera, un espai on ja no es repeteixen les aglomeracions dels últims dies. Pel que fa a aliments, l'organització al camp assegura que n'hi ha prou amb l'ajuda humanitària que ha fet arribar la gent des de Tunísia, fins i tot hi ha excedent.

Arriba menys gent a la frontera, però sembla que la situació a Líbia està lluny de calmar-se. Davant d'aquest fet, la gent és pregunta on han anat a parar els refugiats, ja han arribat tots? Les dades no quadren amb la dels testimonis que arriben a la frontera, que diuen que encara hi ha molta gent esperant per creuar deu quilòmetres Líbia endins. El règim de Gaddafi estaria intentant eliminar la imatge que han transmès la majoria de mitjans de comunicació de gent desesperada i atemorida fugint d'un país on, segons el líder libi, "no passa res".

El camp de l'ACNUR

Tot i l'evacuació estrangera, a Ras Ajdir encara queda molta gent. El camp de refugiats de l'ONU és a dos quilòmetres del pas i de moment la gent hi viu separada per nacionalitats: algerians, egipcis, bengalís... Els refugiats arriben, se'ls guarden els passaports i se'ls fa un reconeixement mèdic per evitar la propagació de malalties. Els que viuen en pitjors condicions són els subsaharians, perseguits per la majoria de l'oposició perquè els consideren mercenaris de Gaddafi.

stats