LA MASSACRE D'AL-ASSAD
Crònica 09/02/2012

Els tancs del règim sirià s'instal·len al centre de Homs

"Supliquem al món: Baixar ens està matant", deia ahir un jove des de Homs. El règim sirià ja ha arribat al centre d'aquesta localitat mentre Rússia adverteix dels "horribles efectes" d'una intervenció.

M. Ferrer / C. Mas
2 min
Els tancs del règim sirià
 S'instal·len al centre de Homs

BARCELONA.Els tancs van començar a circular ahir pels carrers de Homs. Després de cinc dies de bombardejos, les forces del règim van instal·lar-se al centre de la ciutat, segons van denunciar activistes i vídeos difosos a la xarxa. Almenys 50 persones van morir pels atacs durant tota la jornada, i un testimoni va informar de la mort de 18 nadons prematurs en un hospital després que les incubadores deixessin de funcionar per la falta de subministrament elèctric.

"Ens estan bombardejant amb tancs, canons, morters, coets. Estan disparant contra les cases dels civils. Ahir van atacar els dipòsits d'aigua del barri. No tenim aliments des de fa quatre dies. No tenim subministraments mèdics: van atacar l'hospital de campanya fa dos dies", denunciava ahir en una conversa amb l'ARA a través de Skype un jove de Homs que s'ha fet conèixer a Twitter amb el pseudònim d'Omar Shakir (@OmarShakir91).

La diplomàcia internacional va fer pocs passos ahir per avançar en una solució del conflicte. El primer ministre rus, Vladímir Putin, va trencar el seu silenci sobre Síria després del veto al Consell de Seguretat de l'ONU dissabte i va advertir que una intervenció tindria efectes "horribles". "Evidentment, condemnem tota forma de violència, independentment del seu origen. Però no podem comportar-nos com un elefant en una terrisseria". El president francès, al seu torn, va demanar a Rússia que s'aculli al pla de la Lliga Àrab per aturar la violència, en una conversa telefònica amb el seu homòleg rus, Dmitri Medvédev.

Des de Turquia el primer ministre, Tayyip Recep Erdogan, va voler recuperar la iniciativa diplomàtica i va proposar organitzar una conferència sobre Síria per trobar la manera d'enviar ajuda d'urgència a Homs. "Volem ser amfitrions d'una trobada d'aquestes característiques per demostrar solidaritat regional", va dir el ministre d'Exteriors turc, Ahmet Davutoglu, en una entrevista amb l'agència Reuters.

Atacs als metges i ferits

El veto rus i xinès a una resolució de condemna al règim ha donat llum verda a una nova onada repressiva per part de l'exèrcit de Baixar al-Assad. Almenys 6.000 persones han mort al llarg d'onze mesos, 400 de les quals menors d'edat. Metges Sense Fronteres (MSF) atribueix aquesta xifra tan elevada a una "particular" pràctica del règim: atacar ferits i personal sanitari.

"Actualment a Síria els metges són perseguits, detinguts i sotmesos a tortures per part dels serveis de seguretat", explicava ahir en un comunicat Marie-Pierre Allié, presidenta de MSF a França. "La medicina es fa servir com a arma de persecució". L'organització humanitària, que no té autorització per operar a Síria, ha recopilat diferents testimonis de ferits i metges. La cadena de Qatar Al-Jazira informava ahir que les forces de seguretat del règim sirià controlen la frontera amb el Líban per impedir que els ferits de Homs puguin ser atesos a les ciutats refugi de l'altre costat.

stats