JUSTÍCIA
Crònica 22/10/2011

Les resolucions pendents als jutjats acumulen 40.000 milions

Els jutjats catalans tenen més de 40.000 milions d'euros en litigis pendents de resoldre. Modernitzar la justícia permetria accelerar els procediments i ajudaria a activar l'economia del país.

Laura Díaz-roig
2 min
El caos que pateix el Registre Civil de Barcelona és semblant al de molts òrgans judicials de la Catalunya.

Barcelona.Catalunya té més de 40.000 milions d'euros en assumptes pendents de resolució judicial. "L'equivalent a un 20% del PIB català -o al pressupost anual de la Generalitat- està a l'espera de saber si ha de canviar o no de mans", va destacar ahir la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, que va fer una crida a "prendre conciència" de la necessària modernització de la justícia, que contribuirà a la reactivació econòmica del país. Com a exemple, la reducció a la meitat del termini de tramitació dels procediments concursals suposaria la recuperació d'entre 110 i 135 milions d'euros a l'any per al circuit productiu. Aquesta xifra correspon només a una petita part de l'àmbit civil, a la qual s'hi podrien sumar els patrimonis inactius per herències en litigi o altres àmbits com la jurisdicció contenciosa, en què també hi ha molts assumptes amb transcendència econòmica.

Part del motor econòmic

En una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya davant de part del sector judicial i empresarial català, Bozal va voler deixar molt clara la intenció del seu departament de cara als pròxims anys: posar definitivament en marxa la Nova Oficina Judicial i modernitzar la "diabòlica" estructura del sistema judicial actual per guanyar eficiència i agilitat. "Una justícia moderna, àgil i eficaç és converteix en part del motor econòmic del país", va assegurar. Per això, des de la seva conselleria s'ha realitzat un estudi profund per conèixer el valor que suposaria per a la societat la implantació definitiva de la Nova Oficina, que vol portar a terme en els pròxims vuit anys i que no serà possible sense la col·laboració de tots els sectors implicats.

La Nova Oficina, que segons Bozal suposarà el trencament amb la justícia del segle XIX, permetrà l'optimització dels mitjans materials i personals i facilitarà que el jutge "faci o imparteixi justícia" de manera efectiva, ràpida i eficient. A més, incorporarà les noves tecnologies, que en milloraran la organització.

stats