CURSA CAP A L'ELISI
Crònica 25/04/2012

Un Sarkozy euroescèptic carrega contra la immigració

Nicolas Sarkozy multiplica els atacs contra la UE per millorar posicions en la cursa electoral seduint l'electorat ultradretà. El seu rival, François Hollande, diu que té la solució per a una "Europa que falla".

àlex Vicente
2 min
Un Sarkozy euroescèptic
 Carrega contra la immigració

PARÍSLa dansa del ventre de Nicolas Sarkozy per seduir el 18% de francesos que van apostar per la ultradretana Marine Le Pen en la primera volta de les presidencials s'ha cobrat una víctima previsible: la Unió Europea. En els últims dos dies, el president sortint ha multiplicat els atacs contra Europa per seduir l'electorat patriota i euroescèptic que va votar el Front Nacional. Un cos de sis milions i mig de votants que resultarà decisiu en el segon assalt, el 6 de maig. Sarkozy, que segueix a entre sis i vuit punts de distància del candidat socialista, François Hollande, hauria de convèncer com a mínim tres quartes parts de l'electorat frontista per tenir alguna possibilitat de victòria.

En aquesta cursa desesperada per la reelecció, Europa s'ha convertit en la diana perfecta dels seus atacs. Durant un desplaçament electoral als afores de París, Sarkozy va contraposar-hi ahir una França guardiana de les essències, descrita com un país "amb arrels cristianes", dibuixat per "un mantell de catedrals i esglésies", en què els mecanismes d'integració "ja no funcionen" i en què cal reduir la immigració legal "a la meitat". En el discurs de Sarkozy la UE apareix caricaturitzada com una terra de ningú en què no s'exerceix cap control dels fluxos migratoris, en el marc de la reforma de la zona Schengen que el president francès ha proposat repetidament. Aquests missatges reverberen a les orelles dels votants de Le Pen, que sol defensar "un estat fort" davant "l'asfíxia" de Brussel·les.

Des de la mateixa nit de la primera volta Sarkozy ja va deixar clar que no pensava canviar d'estratègia. Si hi ha marge per a la victòria, és a la dreta del seu electorat. "Els francesos ja no volen una Europa colador. És el missatge que he sentit amb aquest vot", va expressar Sarkozy al seu míting de dilluns, reciclant una antiga fórmula que ja havia fet servir a l'inici de campanya. "Si Europa no pot defensar les seves fronteres, França ho farà. L'Europa que no controla els fluxos migratoris s'ha d'acabar", va afegir, sacsejant l'amenaça d'invalidar els acords de Schengen.

El ministre d'Interior francès, Claude Guéant, defensarà demà a Brussel·les la postura francesa en una cimera amb els seus homòlegs. Sarkozy i Guéant proposen, en acord amb el govern alemany, que els estats membres puguin restablir les fronteres interiors. Segons el president sortint, seria el cas de la frontera entre Grècia i Turquia.

Crítiques de Brussel·les

El gir cap als terrenys de la ultradreta de Sarkozy ha incomodat algunes veus del seu propi partit, que temen que alieni l'electorat centrista. Però també la Comissió Europea, que ahir va demanar als líders de la UE que "parin atenció a l'amenaça populista i a la propagació d'idees contràries a la construcció europea".

En un registre més moderat, Hollande va reconèixer aspirar a seduir una part dels votants de Le Pen. "Una part del seu electorat ve de l'esquerra i hauria de tornar al costat del progrés, la igualtat i el canvi, perquè està en contra dels privilegis, de la globalització financera i d'una Europa que falla. Els he de convèncer que és l'esquerra qui els defensarà", va expressar ahir en una entrevista a Libération .

stats