ELECCIONS PARLAMENTÀRIES
Crònica 24/10/2011

Suïssa frena la progressió de l'extrema dreta

Suïssa ha parat els peus a l'avenç de l'extrema dreta, majoritària al Parlament. La Unió Democràtica de Centre (UDC) guanya les eleccions parlamentàries suïsses però no enforteix el seu poder.

Isaac Lluch
2 min
Suïssa frena la progressió De l'extrema dreta

BerlínLa pregunta que tensava les hores prèvies a tancar-se les urnes als 26 cantons suïssos no era si el partit populista i d'extrema dreta UDC guanyaria les eleccions, cosa que es donava per descomptada, sinó si aconseguiria superar la frontera del 30% dels sufragis al Consell Nacional, la cambra baixa del Parlament, després d'una sonada nova campanya contra la immigració massiva.

El 2007 el partit finançat pel multimilionari Christoph Blocher havia guanyat els comicis amb un 28,9% dels vots amb una estratègia similar i a la cita d'ahir planava el dubte de si aquesta formació es convertiria en la primera des del 1919 -data de l'entrada en vigor de l'escrutini proporcional- que arribaria a aquest nivell.

Però no. A les eleccions parlamentàries convocades ahir es va confirmar un clar desplaçament de poder cap al centre. Mentre que a cantons com Zürich els partits menors com els Verds Liberals i el Partit Burgès Democràtic (PBD) -escindit de la UDC el 2008- van créixer massivament i en altres regions van assolir nous escons, els ultranacionalistes de Blocher no van aconseguir el seu objectiu de reforçar la seva representació a la cambra dels representants cantonals suïssos.

Segons el còmput aproximat de vots comunicat per la televisió pública suïssa, a l'hora de tancar-se edició la UDC va obtenir un 26,8% dels vots, un 2,1% menys que el 2007. Els socialistes del SP també es van estancar com a segona força més votada amb un 18,9%, mentre que el Partit Liberal Radical cauria fins al 15% (-2,7%). Sense sortir del bloc del centre dreta, el Partit Democristià, amb un 12,1% dels vots, també perdria suport (-2,4%), mentre que els grans guanyadors serien els Verds Liberals (+4,1%) i el PBD, que en la seva primera cita a les urnes hauria assolit el 5,4% del vot.

Per al partit ultranacionalista liderat per Blocher aquest és el primer cop en 20 anys que no veu incrementat el seu suport. "Segons totes les previsions, la UDC no arribarà al 30%. La seva progressió s'atura", va analitzar ahir el politòleg de la Univeritat de Friburg Gilbert Casasus. "Si un es fixa en el cantó de Zürich, on la UDC ha patit el retrocés més fort, llavors conclou que aquest partit pertany al grup dels perdedors", va estimar el politòleg de l'Intitut d'Investigació de Berna, Claude Longchamp, per a qui l'èxit sorprenent dels partits minoritaris demostra que són "una oferta atractiva per als votants".

Petits aires de canvi

Els Verds Liberals han aprofitat millor que ningú el canvi de consciència en política energètica del país, arran de la catàstrofe de Fukushima, i han esgarrapat molts vots als Verds (-1,3%), els seus germans situats més a l'esquerra.

Lluny de la seva ambició d'arribar al 30% dels vots, la ultraconservadora UDC s'haurà de conformar amb 55 dels 200 escons del Consell Nacional. En una primera reacció, els observadors polítics van donar la benvinguda a la fi de la fase de polarització que hi ha hagut en els últims anys. La UDC havia plantejat polèmics referèndums -com el d'estar en contra de la construcció de minarets- al marge del consens democràtic suís.

stats