JAPÓ 11-M
Crònica 12/03/2011

Terratrèmol, tsunami i alarma nuclear

Terra i mar van desafiar ahir el país més ben dotat contra els sismes. I una fuita nuclear va augmentar l'estat d'alarma després que un sisme de 8,9 graus de magnitud assolés el nord-est del Japó.

J. Calvet / M. Ferrer
3 min
Terratrèmol, tsunami i alarma nuclear

Bangkok/Barcelona. El Japó trontolla: la terra es mou, el mar es menja el litoral i el govern declara l'estat d'emergència nuclear. El sisme de 8,9 de magnitud a l'escala de Richter que va devastar ahir al matí (hora catalana) el nord-est del país porta camí de convertir-se en una de les tragèdies més grans del país. Les autoritats nipones preveien abans de tancar aquesta edició "un nombre de víctimes extremadament alt", pendents que l'exèrcit avaluï els danys quan s'aixequi el dia. A l'hora de tancar aquesta edició, les autoritats ja parlaven d'un miler de morts i un nombre força més elevat de desapareguts.

El tsunami de fins a 10 metres que va impactar contra la costa japonesa va obligar a tancar indústries, paralitzar els transports i activar un pla d'alerta nuclear. Un possible fuita en una de les centrals més importants del país va fer reviure al Japó el fantasma de la catàstrofe nuclear i el malson d'Hiroshima.

La legislació més exhaustiva contra els sismes no ha pogut aturar la força de l'onada i a la crisi humanitària s'hi suma l'incalculable dany en les infrastructures del país. El primer ministre japonès, afectat per una crisi econòmica galopant i un fort descrèdit polític, es veu amb la soga al coll. Poques hores més tard del sisme, arribaven les primeres mostres de solidaritat global i paquets d'ajuda humanitària per socórrer les víctimes. Però alhora tots els països del pacífic, d'Alaska a l'illa de Pasqua, s'afanyaven a protegir les seves costes pendents de l'onada expansiva del terratrèmol, que va resultar menor.

Del sisme al tsunami

Ahir cap a mitja tarda (hora local) el nord-est del Japó va tremolar d'una manera que no es recorda per culpa d'un sisme que va anar seguit d'una cinquantena de rèpliques, la majoria de més de 6 graus. El fenomen va desencadenar un seguit d'onades gegants que van escombrar desenes de poblacions del litoral. Dotze hores més tard de la rèplica principal, un altre terratrèmol de 6,6 graus tornava a retrunyir al centre de l'illa mentre els experts esperaven més respostes.

Poc després del sisme, les cadenes de televisió local mostraven el mar penetrant quilòmetres terra endins, arrossegant i destrossant tot el que trobava pel camí i abraonant-se sobre carreteres amb desenes de cotxes intentant fugir. Vaixells amarrats a port topaven els uns contra els altres envestits per les onades i d'altres eren arrossegats terra endins per l'aigua amb centenars de cotxes flotant.

A Sendai, una de les poblacions més properes a l'epicentre, que té un milió d'habitants, l'aigua arrossegava cases senceres, algunes en flames, mentre l'aeroport quedava negat pel fang i la brossa: a la pista s'hi acumulaven camions, cotxes i autocars bolcats. La magnitud del desastre era impossible de preveure en el moment de tancar l'edició.

Explota una planta petroquímica

A Sendai el terratrèmol també va provocar una explosió en una planta petroquímica mentre que a Ichihara va propiciar un incendi en una refineria de petroli que va cremar sense control, amb els tancs d'emmagatzematge amb flames que s'alçaven més de trenta metres. A la prefectura de Fukushima, una presa es va rebentar i prop de 2.000 cases van quedar destrossades només a la població de Minamisoma.

"El terratrèmol ha causat enormes danys en àmplies zones del nord del Japó", va dir el primer ministre Naoto Kan. "No tenim encara una idea exacta dels danys. Moltes carreteres han patit destrosses importants i d'altres estan tallades per culpa de la brossa, cotxes i restes de moltes altres coses", afegia el responsable de gestió de desastres d'Iwate, Hiroshi Sato. L'aeroport de Tòquio va tancar durant unes hores per després només deixar sortir alguns vols. Un vaixell amb 100 persones va desaparèixer i quatre trens van descarrilar.

El terratrèmol va deixar milions de cases sense electricitat, va interrompre el servei de telefonia i va obligar a aturar la xarxa ferroviària i el metro de Tòquio, que dóna servei cada dia a uns 10 milions de passatgers, i que va deixar a milers de persones descol·locades pels carrers de la capital, intentant tornar cap a casa.

L'alerta de tsunami causada pel terratrèmol es va estendre a tot al Pacífic. A les Filipines, milers de persones van ser evacuades i es va decretar l'estat d'emergència a dinou províncies del litoral. Al final, el tsunami hi va arribar debilitat, amb onades de menys d'un metre que no van causar danys considerables. A Indonèsia, també es van evacuar milers de persones del litoral de les illes orientals, la província de Papua, les Moluques i Sulawesi. Tot i que el tsunami va crear onades de poc més de mig metre i pocs danys, la gent va fugir de la costa, amb el record recent del tsunami que el 2004 va provocar la mort de 230.000 persones.

stats