Agenda cultural
Cultura 25/02/2022

10 plans culturals per al cap de setmana

El 10è aniversari del cicle musical Curtcircuit, el concert de Pep Gimeno 'Botifarra' i un enigmàtic ball de màscares, entre les propostes

ARA
4 min
Maria Arnal i Marcel Bagés en concert al Teatre Tívoli de Barcelona.
1.

Retrospectiva del geni surrealista

La màquina Magritte és el nom que rep la retrospectiva que acull el CaixaForum de Barcelona dedicada a l'artista surrealista René Magritte. L'exposició aplega més de seixanta pintures procedents de museus i col·leccions d'arreu del món acompanyades d'una selecció de fotografies i de pel·lícules casolanes filmades per l'artista. La mostra té com a punt de partida l'existència de la màquina universal per fer quadres, un dels artefactes del catàleg de productes imaginaris que va crear l'artista belga.

Del 25 de febrer al 6 de juny al CaixaForum de Barcelona

René Magritte i 'El bàrbar', 1938. London Gallery, Londres. Cortesia de Ludion Publishers © René Magritte, VEGAP, Barcelona, 2022
2.

La memòria històrica de Pep Gimeno 'Botifarra'

El valencià Pep Gimeno Botifarra s'uneix a la Banda Musical de Barcelona per presentar Cançons oblidades, un espectacle que ret homenatge a totes aquelles composicions amb les quals el cantautor es va criar i que anys després ha volgut recuperar i conservar: des de les que recitaven les seves àvies a la Vall d'Albaida fins a les de grups com Al Tall, que li van servir d'inspiració per desenvolupar la seva trajectòria. El concert forma part de la programació del Tradicionàrius a L'Auditori de Barcelona.

Dissabte 26 de febrer a L'Auditori a les 20 h

3.

'R-A-U-X-A': com vibra el cos?

La ballarina i coreògrafa Aina Alegre presenta R-A-U-X-A, una peça en què vol fer vibrar el cos per sentir les pulsacions més orgàniques de la dansa. A partir del gest de picar, l'autora recorre les noves dimensions físiques i temporals del ball. En aquesta exploració, la llum i l'electroacústica de Josep Tutusaus tindran un paper molt important.

Dissabte 26 i diumenge 27 de febrer al Mercat de les Flors (Sala MAC)

'R-A-U-X-A', d'Aina Alegre
4.

Maria Arnal i Marcel Bagés inauguraran la desena edició del Curtcircuit amb la hipnòtica Ikram Boloum

Amb motiu de la desena edició del cicle Curtcircuit, Maria Arnal i Marcel Bagés actuaran a la Sala Apolo repassant temes dels discos Clamor i 45 cerebros y un corazón. Com a convidada especial hi haurà la DJ i productora Ikram Boloum, que l'any passat va llançar el seu primer EP, Ha-bb5, en què explora les sonoritats electròniques lligant-les amb les tradicionals del Magrib.

Dissabte 26 de febrer a la Sala Apolo a les 20 h

5.

Tristesa poètica al TNC

S'ha estrenat al TNC El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai, dirigida per Xavier Bobés i Antonio Conejero. L'obra, poètica i documental, està basada en les redaccions d’uns nens que no havien vist mai el mar, una promesa que els va fer el seu mestre Antoni Benaiges el 1936. Amb l'esclat de la Guerra Civil el van afusellar. L'espectacle reflexiona sobre el desig, els somnis i les emocions. Imprescindible. Una emotiva i necessària oda a l'educació, tal com ha dit el crític de l'ARA Santi Fondevila.

Fins al 6 de març al Teatre Nacional (Sala Tallers)

6.

L'energia de Momi Maiga a l'Auditori de Girona

Momi Maiga, compositor i cantant senegalès, torna a l'Auditori de Girona per presentar-hi l'espectacle Nio. Per mitjà de la kora crearà un ambient musical màgic i oníric. De fet, Nio en llengua mandinga significa ànima. El projecte vol ser un nexe d'unió entre els territoris que l'han acollit tots aquests anys: la Casamance, Mèxic i Catalunya.

Divendres 25 de febrer a l'Auditori de Girona (Sala de Cambra)

7.

Projecció del curt de Llorenç Llobet Gràcia, referent del cinema català

Llorenç Llobet Gràcia va ser una figura imprescindible del cinema català. Influït pels germans Lumière i Hitchcock, va estrenar el seu primer curtmetratge el 1948 en 35 mm. Durant la dictadura de Franco no va poder donar a conèixer la seva creació i després va caure en l'oblit. Un gran testimoni generacional i d'amor pel cinema va quedar frustrat per una de les èpoques més fosques de la història espanyola. Ara, amb motiu dels 10 anys al Raval, la Filmoteca projecta Vida en sombras, que va restaurar el 2007.

Diumenge 27 de febrer a la Filmoteca

Llorenç Llobet Gràcia
8.

'L'Oreneta': música, teatre i cura dels traumes

Arriba L'Oreneta a la Villarroel, amb text de Guillem Clua i dirigida per Josep Maria Mestres. L'obra s'endinsa el món emocional de dues persones que van sofrir un atemptat terrorista. Les seves vides s'entrellacen gràcies al cant: una professora rep a casa un jove que vol millorar la seva tècnica vocal per cantar al memorial de la seva mare morta recentment. La cançó que trien és "L'Oreneta", amb un significat especial per ambdós que s'anirà desvetllant al llarg de l'obra.

Fins el 10 d'abril al Teatre La Villarroel

9.

'Unravel', d'Angel Duran

Inspirada en la figura de l'obrer filatèlic, i a partir dels testimonis dels treballadors de les filatures, Unravel, d'Angel Duran, qüestiona la dicotomia entre modernització i deshumanització. L'obra vol exposar la fragilitat de la societat a través d'un anàlisi de la industrialització i les dues cares d'aquesta: progrés o involució? Una contraposició present en moltes societats i cultures. A més, la peça tracta temes d'actualitat com les condicions laborals i de gènere a través d'un prisma contemporani.

Divendres 25 de febrer al Centre Cívic Joan Oliver de Barcelona

10.

Misteriós ball de màscares al CCCB

Dissabte, a partir de les 20 h i fins a la mitjanit, el CCCB celebrarà un ball de màscares. L'entitat no ha volgut dir qui hi haurà ni què passarà, però sí que ha promès que regnarà el xou, les brillantines, l'experimentació, l'electrònica i la poesia. Martí Sales, comissari del ball, ha anunciat: "Facilitarem màscara i transformació d'entrada, amb els sentits esbatanats per rebre-ho tot bé, els cossos imprevisibles, el ritme i la llum, tot disposat expressament per assegurar la gresca i el ball, l'alegria de trobar-nos i celebrar".

Dissabte 26 de febrer al CCCB

Nicole Kidman a 'Eyes Wide Shut' (1999) d'Stanley Kubrick
stats