Música
Cultura 29/06/2021

48 concerts en 33 municipis: torna el Festival de Música Antiga dels Pirineus

La inauguració serà amb l''Officium Defunctorum Urgellensis' a càrrec de l'Ensemble Brudieu

Ara
2 min
L'Ensemble Flandriae-Pyrenaei, interpretant una de les peces del concert inaugural del FeMAP el 2019

BarcelonaLa 10a edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que comença aquest divendres 2 de juliol, oferirà 48 concerts repartits en 33 municipis pirinencs. És la represa del festival després de la cancel·lació de l'any passat per la crisi del coronavirus, i s'hi han mantingut el 90% dels concerts previstos per al 2020. En total hi haurà 20 programes musicals diferents i 150 músics participants.

En la trentena llarga de municipis que participen en el festival, s'hi afegeixen els de Tiurana (Noguera), la Vansa i Fórnols (Alt Urgell) i Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà). El ritme de venda de les entrades és bo, segons ha explicat aquest dimarts el director del FeMAP, Josep Maria Dutrèn, que parla d'una edició amb "il·lusions renovades" i "bones perspectives" i ja ambiciona tornar a programar l'any vinent almenys la seixantena de concerts que es van viure el 2019.

El festival s'inaugurarà amb una producció pròpia a la catedral de la Seu d'Urgell, l'Officium Defunctorum Urgellensis interpretat per l'Ensemble Brudieu. Es tracta d'un treball encarregat als musicòlegs Màrius Bernadó i Bernat Cabré, que han partit de la feina que ha fet la Universitat de Lleida en matèria de recuperació patrimonial. Amb aquesta proposta, el FeMAP vol retre homenatge i acostar al públic la figura de Joan Brudieu (1520-1591), que va ser cantor de la catedral de la Seu d'Urgell i un dels músics més reconeguts del Renaixement català. Segons Dutrèn, es calcula que aquesta missa de difunts del compositor es va compondre i interpretar a la mateixa catedral de la Seu d'Urgell ara fa 500 anys.

Com és habitual, el festival aposta per la qualitat dels conjunts i solistes de música antiga. Aquest any destaca la Capella Cracoviensis (a la Seu, Tremp i Ripoll), el Cor Jove Nacional de Catalunya (a Tremp i Berga), la Capella de Ministreres (a Estamariu i Llanars), el València Baryton Project (a la Seu d'Urgell, Puigcerdà i Bossòst) i l'Anaïs Oliveras & Ensemble la Clementina (a Organyà, Cornellana i Sort). D'altra banda, torna a reafirmar la seva aposta més transversal i integradora amb el projecte FeMAP social, que acosta la música antiga a les persones més vulnerables. Amb aquest programa, el festival presenta un quintet format al Conservatori de Música dels Pirineus, que va actuant arreu del territori pirinenc (per residències i centres de salut) amb un repertori pròxim, dinàmic i didàctic per tal d'arribar a tothom.

stats