Cultura 03/12/2021

6 experiències immersives a Barcelona: de Frida Kahlo a Gaudí

Del Moco Museum a l'Ideal, diversos centres s'estan obrint a discursos audiovisuals innovadors i a nous públics

1 min
La 'infinity room'  de 'Frida Kahlo. La vida d'un mite'

BarcelonaEls visitants dels museus estan canviant i sembla que els centres i les exposicions els segueixen el pas. L'art digital i els efectes immersius estan guanyant terreny a l'hora de presentar-se com una proposta atractiva i divulgativa per a grans públics. Barcelona viu un moment de grans estrenes i projectes permanents en aquest terreny amb noms com Van Gogh, Gaudí i Frida Kahlo.

Frida Kahlo i el talent català

Acaba d'obrir Frida Kahlo. La vida d'un mite, la quarta proposta del Centre d'Arts Digitals Ideal i la que inclou més elements, entre fotografies històriques, pel·lícules, entorns digitals, instal·lacions artístiques, eines immersives i interactives, realitat virtual, realitat augmentada, holografia i mapping. També és on més poden lluir el seu talent artistes i estudis catalans. El recorregut mostra els seus principals episodis vitals, la malaltia i l'accident que va patir, la presa de consciència política, la relació amb el també pintor Diego Rivera, els viatges als Estats Units i el seu èxit entre els surrealistes, especialment a través de fotografies. Hi ha peces pensades per als més petits i una reencarnació de l'artista.

Ideal - Centre d'Arts Digitals. Fins a l'abril

'Frida Kahlo. La vida d'un mite'.
Van Gogh total

La cúpula del centre comercial Arenas acull una experiència immersiva dedicada a Van Gogh: les imatges 360º en 3D on se simulen quadres i escenes es combinen amb efectes de so, tàctils i olfactius, en una narració en primera persona. Barcelona acull l'estrena mundial d'aquesta producció de Nomad Art. El fil conductor és el mateix artista, perquè el visitant entengui les seves obres des del seu punt de vista. Per això també s'hi podrà ficar a dins, amb imatges projectades a tot l'espai. L'espectacularitat vol anar de bracet de la informació sobre la vida i l'obra del pintor i els ja clàssics punts per fer Instagrams.

A Les Arenes fins al març del 2022

L'exposició de Van Gogh al centre comercial Arenas.
Mira'm i toca'm: Art, natura, tecnologia

Els japonesos teamLab exploren els vincles entre art, natura i tecnologia. Es tracta de dues instal·lacions immersives i experiencials que simulen els cicles de la naturalesa on l'espectador pot intervenir tocant els seus elements, fent-los desaparèixer o afegint animals en un ecosistema natural. Diversió tecnològica i consciència ecològica es troben en aquestes instal·lacions virtuals de gran format que fan les delícies dels nens i nenes.

Al Caixaforum de Barcelona fins al 9 de gener

Les obres del col·lectiu japonès teamLab es transformen amb la intervenció del públic.
Música amb realitat virtual

Una experiència immersiva singular en la música clàssica, de la mà del director d’orquestra Gustavo Dudamel i la Mahler Chamber Orchestra. El visitant pot fer l'exercici de posar-se dins d’una orquestra dirigida per Dudamel. Amb les ulleres virtuals posades i el so d’altíssima qualitat, ho viu com si fos un instrument. De fet, fins i tot pot entrar dins d’un violí mentre sona Beethoven.

Al Caixaforum de Barcelona. A partir de 8 anys

Els fonaments de Gaudí

La Casa Batlló de Gaudí s'ha reinventat amb noves sales immersives, pantalles intel·ligents, mappings d’interior i un nou concepte integral de visita. A més de la visita a un edifici patrimonial, s'hi suma l'experiència d'un parc temàtic d'alta tecnologia. Hi ha dues sales immersives: Gaudí Dôme, que recrea l'atmosfera, els sons i fins i tot les olors de la joventut d'Antoni Gaudí, i Gaudí Cube, una experiència de realitat virtual sense ulleres, amb les parets, el sostre i el terra coberts de pantalles led que mostren una cascada d'imatges sorgides de la biblioteca digital sobre Gaudí de la Casa Batlló.

A la Casa Batlló, permanent

La nova sala immersiva Gaudí Dôme de la Casa Batlló.
Diamants per tot arreu

El nou museu del Born, el Moco Museum, té una col·lecció plena d'icones fotografiables, però la que s'endú més instagrams és una infinity room immersiva dels Studio Irma (Diamond matrix, es diu, perquè s'hi reflecteixen centenars de diamants). “Aquesta instal·lació de diamants expressa que compartim més semblances que diferències. La vida és dura, però ens fa més forts. Celebreu la vostra llum indestructible. Qui són els diamants de la vostra vida?”, diu el cartell de l'obra, dedicat al visitant. També hi ha una peça dels teamLab i una sala dedicada al criptoart (els arxius NFT).

Moco Msueum, permanent

'Diamond Matrix', de Studio Irma.
stats