Cultura 05/05/2020

El govern espanyol destina 76,4 milions d'euros d'ajudes extraordinàries al sector cultural

El ministeri canvia les condicions per reclamar l'atur dels treballadors intermitents

i
Núria Juanico Llumà
3 min
La Mirona, una sala de concerts per al segle XXI

BarcelonaDesprés de setmanes amb el sector cultural demanant ajudes econòmiques per fer front a la crisi derivada del coronavirus, el govern espanyol ha anunciat les primeres mesures destinades a "protegir un sector fonamental per al país". El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret que inclou una partida extraordinària de 76,4 milions d'euros i mesures com la injecció immediata de liquiditat al sector. "És un paquet de mesures molt pensat, just i que arriba en el moment oportú", ha defensat el ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes.

Fins ara, moltes empreses culturals s'havien trobat que els bancs les declaraven insolvents i no els concedien els préstecs de diners públics ICO, una situació que aquest nou paquet de mesures vol combatre. "La idea és que ningú es quedi enrere per culpa d'aquesta crisi", ha dit Rodríguez Uribes, que ha reconegut que "la liquiditat no havia arribat al sector de la cultura". Per això es dedicaran 20 milions d'euros a un fons de garanties que permetrà avalar crèdits per un valor de 780 milions d'euros destinats a tots els àmbits del sector cultural.

Nova mesura per a treballadors intermitents

Les arts escèniques i la música es van veure obligades a paralitzar l'activitat amb l'aprovació de l'estat d'alarma i, des d'aleshores, les sales de concerts i teatres no han pogut obrir i han vist com se'ls congelaven els ingressos. Ara el ministeri ha aprovat 38,2 milions d'euros en ajudes extraordinàries per als treballadors i les empreses del teatre, la dansa, el circ i la música amb l'objectiu de "donar suport al manteniment de les estructures, les activitats escèniques i els projectes culturals".

Els treballadors de les arts en viu han reclamat reiteradament que es tingui en compte la seva situació laboral, que acostuma a funcionar amb contractes intermitents (se'ls dona d'alta i de baixa el mateix dia de l'actuació). De fet, segons el ministeri, un 45% dels contractes en el món artístic són de caràcter intermitent. "És una vella demanda que s'ha vist agreujada per la crisi del coronavirus", ha reconegut Rodríguez Uribes. D'acord amb aquest problema, el ministeri ha canviat les condicions per demanar la prestació d'atur: els artistes d'espectacles que no estiguin en un ERTO o amb suspensió de contracte rebran una prestació de 120 dies si l'exercici anterior n'han cotitzat entre 20 i 54. Si han cotitzat 55 dies o més l'any anterior obtindran una prestació de 180 dies d'atur.

Ajudes directes als cinemes

Una altra de les mesures més demanades pel món audiovisual era el canvi en la definició d'"estrena comercial". De manera "transitòria" –fins al 31 d'agost del 2020– es consideraran estrenes també els nous films que es projectin a través de plataformes de streaming i a la televisió. D'aquesta manera, les productores podran accedir a les ajudes destinades al cinema, de les quals s'han ampliat els terminis i s'han flexibilitzat les subvencions.

Les sales de cinema tindran ajudes directes amb un total de 13,2 milions d'euros. Amb aquestes ajudes es volen finançar "les despeses que siguin derivades de les mesures sanitàries que s'adoptin" i per afavorir "la visibilitat de la reobertura dels cinemes". A més, el govern espanyol augmenta el percentatge d'incentius fiscals per a inversions en la producció de sèries de ficció, animació i documental i rodatges estrangers. Si fins ara eren del 20%, ara passen al 30% per al primer milió i un 25% per a l'import restant, una mesura que vol "incentivar la indústria audiovisual a Espanya" i "facilitar les produccions i els rodatges que es podran reprendre a partir de la fase 1 de la desescalada, sempre amb garanties de seguretat", segons Rodríguez Uribes. En la mateixa línia, s'avançarà el 50% del pagament de les ajudes a les productores abans que iniciïn els rodatges per "generar liquiditat".

El sector del llibre també rebrà una part d'aquest paquet de mesures, perquè el ministeri destinarà 4 milions d'euros a les llibreries independents. Aquesta ajuda se suma a la reducció de l'IVA dels llibres digitals al 4%, anunciada el 21 d'abril. A més, hi haurà ajudes a projectes d'innovació digital d'arts visuals per valor d'un milió d'euros. I els ciutadans que decideixin finançar projectes culturals tindran un 5% d'avantatges fiscals a l'IRPF, una mesura que vol propiciar el mecenatge privat i que es destina "a tots els àmbits de la cultura", segons el ministre.

Els festivals d'estiu, en l'aire

Sobre la celebració o no dels festivals d'estiu i els esdeveniments d'art en directe, el ministre no ha volgut posicionar-se en ferm i ha dit que tot dependrà de les autoritats sanitàries. "Ho decidirem quan arribi el moment i guiant-nos pels criteris científics i de sanitat", ha afirmat Rodríguez Uribes. Tot i això, el ministeri treballa "per posposar, i no cancel·lar, aquests esdeveniments sempre que sigui possible". També estudia, juntament amb el ministeri de Consum, la gestió de la devolució d'entrades.

stats