Patrimoni

L'Ateneu Barcelonès amplia la biblioteca en una nau situada sota el jardí

La planta baixa del Palau Savassona, dissenyada per Elies Rogent, guardarà 40.000 volums històrics

L'Ateneu Barcelonès ha reformat, adequat i restaurat l'Espai Rogent, que va ser dissenyat per l'arquitecte Elies Rogent al segle XIX, i l'ha transformat en una biblioteca patrimonial per guardar-hi els llibres de més valor de la institució. "És la primera pedra de l'ampliació i consolidació de la biblioteca de l'Ateneu", ha afirmat en declaracions a l'ACN Jordi Casassas, president de la institució.

D'aquesta manera l'Ateneu recupera una part del conjunt construït del Palau Savassona, a la planta baixa, en situació de lloguer extern des de fa dècades. A l'espai hi ha armaris compactes per a 40.000 volums, en condicions d’especial protecció, per a la conservació del fons històric de l’Ateneu Barcelonès. L'arquitecte Mateu Barba ha explicat que han aprofitat un espai que durant el segle XX tenia la funció de "magatzem i de serveis de restaurant" i l'han rehabilitat completament. "Amb la reforma s'amplia l'espai de la biblioteca, que es col·lapsava definitivament", ha dit Casassas. 

Barba ha indicat que han agafat aquesta nau situada sota el jardí i han tret les palmeres i un metre de terra i han despullat l'espai per impermeabilitzar-lo completament. "És un espai fet al segle XIX per Elias Rogent i té molta qualitat perquè els sostres són de volta de maó sardinell i les parets són de pedra, i al rehabilitar-lo surt amb tota la potència de la construcció original", ha afegit Barba. El pressupost total de l'obra és d'uns 800.000 euros i ha estat possible gràcies al finançament del departament de Cultura i de la Fundació La Caixa.