Literatura

Un esquer 2.0 perquè els joves llegeixin

L’Icub llança Literapolis BCN, una apli amb una gimcana literària per Barcelona

El món del llibre i el de les noves tecnologies tenen una relació curiosa: l’e-book va ser vist com una amenaça del llibre en paper i les aplis, que són un giny més sofisticat, poden ser un estímul per a la lectura. “La literatura necessita nous formats per arribar a un públic més ampli”, diu Rafael de Villasante García, d’Iter Natura, l’empresa que s’ha encarregat de desenvolupar l’apli literària que acaba de llançar l’Icub, Literapolis BCN. “Donem nous canals per portar la cultura a nous públics”, subratlla. L’ús literari de les aplis és “un mercat poc explorat”, com diu Agustín Paz, el responsable de màrqueting i comunicació online de Penguin Random House, i encara amb molt camí al davant: “El món de les aplis ha canviat moltíssim en els dos o tres últims anys, sobretot amb la introducció de la geolocalització. Les d’abans eren molt més planes”.

La geolocalització és clau en la gimcana literària que proposa Literapolis BCN. També a La Barcelona Medieval de Los Herederos de la Tierra, una apli basada en les novel·les d’Ildefonso Falcones L’església del mar i Els hereus de la terra que ja està disponible tot i que es presentarà el 13 de setembre dins la Setmana del Llibre en Català. L’una proposa endinsar-se en el Born, el Raval i l’Eixample a través de quatre novel·les que l’usuari ha de descobrir quines són. L’altra se centra en deu punts de la Barcelona medieval. I totes dues, que tenen en comú la col·laboració dels autors de les novel·les en el projecte a l’hora de validar els continguts, conjuguen el foment de la lectura, els elements pedagògics i el joc. Segons la coordinadora de Barcelona Ciutat de la Literatura, Marina Espasa, Literapolis és una “eina pedagògica potent”, que ha comptat amb la col·laboració d’editors, llibreters, bibliotecaris i persones del món de l’educació.

Descobrir barris

Pròximament s’hi afegiran dues novel·les en castellà ambientades a Sarrià i al Carmel. El nombre de novel·les pot augmentar de manera il·limitada i la iniciativa es podria lligar amb altres esdeveniments literaris barcelonins com BCNegra i la Setmana de la Novel·la Històrica. D’entrada ja està vinculada a la xarxa de biblioteques, perquè les diferents rutes n’inclouen una. “L’apli no només permetrà que els joves llegeixin més, sinó que passegin més i que descobreixin barris on no van habitualment”, explica Espasa.

En el cas de La Barcelona Medieval de Los Herederos de la Tierra, l’apli suposa sobretot satisfer el desig de coneixement dels lectors de les novel·les i portar al món 2.0 les rutes literàries que es van començar a fer fa deu anys quan L’església del mar es va convertir en un fenomen. “Amb l’auge de les tecnologies hem aconseguit prolongar l’experiència del llibres en el temps i que la gent es pogués descarregar la guia al mòbil i pogués fer la ruta tant in situ com sense sortir de casa”, diu Paz.

Una altra apli, la dedicada a la poeta Joana Raspall, Un Món de Poesia, la va desenvolupar el seu net, el periodista Ernest Cauhé, i demostra que les aplis i les noves tecnologies poden tenir un caràcter molt transversal. “Hi ha desenes d’escoles que fan servir l’apli a l’aula, no les tenim controlades”, explica Cauhé, que va comptar amb el suport financer de cinc institucions, set editorials i 200 mecenes. “Tot va començar l’any 2013 amb el seu centenari -explica-. Vaig fer un compte de Twitter que va tenir un èxit brutal. La poesia de Joana Raspall es va viralitzar i la idea era obrir una nova finestra digital. Va ser la primera apli en català de literatura infantil i juvenil”. De fet, Un Món de Poesia, que inclou 27 jocs diferents, i un teleprompter poètic, va rebre el Premi LletrA 2016 a la millor iniciativa digital.

Per a Ernest Cauhé, aplicar les noves tecnologies a la literatura és com “fer un pla de comunicació creativa”. Ell ha tingut èxit per partida doble: Un Món de Poesia i la versió anglesa -la primera traducció de l’autora a l’anglès- sumen prop de 25.000 descàrregues. I també s’ha notat en les vendes i la publicació de nous llibres.

Com es juga a Literapolis BCN?

Per jugar a Literapolis BCN, l’usuari de l’apli ha d’anar als punts on transcorre la novel·la que ha triat. En cadascun dels punts ha de resoldre una prova, que pot ser respondre a una pregunta, fer una foto i -de manera opcional- penjar-la a Instagram, o escriure un text breu. Com a recompensa, rep una nova informació, que pot ser una fotografia, una il·lustració o un vídeo, per seguir jugant. Cada itinerari està dividit en deu proves i al final el jugador s’emporta un premi: entrades 2x1 o descomptes en equipaments que estan relacionats amb la novel·la, com ara el Museu d’Història de Barcelona, la Torre de les Aigües del Besòs, el Born Centre de Cultura i Memòria i el Museu de Cera.

Els impulsors de Literapolis BCN han fet tots el possible per dosificar la informació i que els jugadors no descobreixin la novel·la amb un cop de Google. Coincidint amb la Setmana del Llibre en Català han organitzat dues trobades per jugar el divendres 15 de setembre a les 16.30 h i el dissabte 16 a les 10.30 h. Després de jugar podran conèixer els autors de les quatre novel·les que ara com ara estan disponibles.