Cinema

El CCCB es rendeix als mestres de l'animació

L'exposició 'Metamorfosis' reuneix per primera vegada l'obra, materials i inspiració de tres genis del cinema animat: Ladislas Starewitch, Jan Svankmajer i els germans Quay

'Metamorfosis: Visions fantàstiques de Starewitch, Svankmajer i els germans Quay' presenta per primera vegada a l'estat l'obra de tres figures fonamentals del cinema animat: el pioner rus Ladislaw Starewitch, el mestre de l'escola txeca Jan Svankmajer i els nord-americans germans Quay, creadors d'un món personal i inclassificable.

L'ocasió és històrica: Serà la primera vegada que un centre reuneix en una mateixa exposició l'obra dels tres autors, proposant un diàleg entre els tres universos creatius a través de les seves temàtiques, influències i complicitats. "És un somni fet realitat –ha explicat la comissària Carolina López–. 'Metamorfosis' demostra el potencial del cinema com un art total i permet veure com diverses disciplines conflueixen en la pantalla".

"M'ha agradat molt –ha confessat Svankmajer–. Demostra que existeix una cosa semblant a una tradició de la imaginació en el cinema". L'exposició, que s'inaugura aquest dimecres al CCCB, compta amb pel·lícules, materials, marionetes, dibuixos i decorats dels tres autors, i també una instal·lació especifica creada per a la mostra, que també inclou obres d'autores que han inspirat els imaginaris dels cineastes com Goya, Dalí, Luis Buñuel, Arcimboldo, Kubin o Méliès.

'Metamorfosis' inclou una sèrie d'activitats que van més enllà de l'exposició: el dimecres 26 de marça hi haurà una conversa al CCCB entre Jan Svankmajer, els germans Quay i Léona-Béatrice Martin-Starewich, néta de Ladislas Starewich; el dijous 27 de març s'estrenarà al CCCB l'última pel·lícula dels germans Quay, 'Unmistaken Hands: Ex Voto F.H.', en un sessió que inaugurarà el cicle de cinema 'Xcèntric projecta Metamorfosis'; una marató durant la Nit dels Museus (17 de maig) que inclourà treballs de Starewitch, Buñuel, els germnas Quay i Svankmajer; un concert el 6 de juny del pianista Mikhaïl Rudy acompanyant la projecció del vídeo dels germans Quay 'The Metamorphosis by Franz Kafka'; activitats en família al voltant de l'exposició i un cicle de converses amb convidats com Enrique Vila-Matas i Jordi Costa.