Troben en un fals sostre un possible Caravaggio valorat en 120 milions

El quadre, pintat el 1600 i descobert a Tolosa de Llenguadoc, representa 'Judit decapitant Holofernes'

El fet que Caravaggio (1571-1610) no firmés les seves pintures va facilitar, probablement, que moltes es perdessin sense classificar per diferents indrets. En els darrers anys han aparegut nous quadres que han resultat ser del pintor italià, com el Sant Agustí descobert el 2011, la  'Magdalena en èxtasi' trobada el 2014 i l'obra que va aparèixer accidentalment al sud de França.

El 2004 els propietaris d'una casa de Tolosa de Llenguadoc estaven arreglant una fuga d'aigua quan van descobrir un quadre amagat al fals sostre. Es tracta d'un oli sobre llenç que representa 'Judit decapitant Holofernes', amb una mida de 144 per 173,5 cm, que s'ha taxat en 120 milions d'euros.

El quadre s'ha mostrat a la premsa per primera vegada aquest dimarts i, segons els estudis fets, presenta molts indicis de ser original del pintor. "La il·luminació particular, l'energia típica de Caravaggio, sense correccions, amb un pols ferm, i les matèries pictòriques, fan pensar que aquest quadre és autèntic", apunta l'expert francès Eric Turquin, propietari de la casa de taxació que ha de determinar-ne l'autoria.

El Ministre de Cultura francès prohibeix que el quadre abandoni el país

Turquin reconeix que no té cap "prova tangible i irrefutable" i que " sempre hi haurà més controvèrsies que experts" respecte a Caravaggio. De fet, el Museu del Louvre va analitzar el quadre durant tres setmanes i no van poder arribar a cap conclusió ferma. Malgrat això, la seva opinió va servir perquè el Ministre francès de Cultura firmés un decret preventiu que prohibeix que la pintura abandoni el país.

A part dels indicis tècnics del quadre, el gabinet de Turquin també ha investigat el seu rastre històric. El testament d'un altre pintor, Louis Finson, esmentava l'existència de dos quadres de Caravaggio, una 'Verge del Rosari' i un altre que es va perdre, on apareixien Judith i Holofernes. Segons l'expert, el quadre es va pintar al voltant de l'any 1600 i el seu rastre arriba a Espanya el s.XVIII. Després, creu que va seguir ocult a la casa de Toulouse durant els últims 150 anys fins que es va trobar el 2004.

Més continguts de