ART
Cultura 06/07/2012

Descobrir cent obres de Caravaggio no és tan fàcil

El director dels Museus Vaticans i diversos experts dubten que l'artista barroc sigui l'autor del centenar de dibuixos i pintures presentats ahir. Fins ara només se'n coneixien 50 obres

Ara / Efe
2 min
Un dels dibuixos atribuïts a Caravaggio comparat amb un dels seus quadres

Ciutat del VaticàEl director dels Museus Vaticans, Antonio Paolucci, ha afirmat en un article publicat a 'L'Osservatore Romano' que té seriosos dubtes sobre l'autoria del centenar de dibuixos i pintures inèdites trobades a Milà que s'han atribuït a Caravaggio. Paolucci ha dit que, mentre no es demostri el contrari, ell ho considera "un episodi de pur optimisme inductiu". Fins ara només es coneixen 50 obres de l'artista del Barroc.

Paolucci ha escrit que ja se sabia l'existència d'aquest centenar d'obres i que especialistes de la pintura de Caravaggio ja les havien estudiat. "Cap d'aquells experts va pensar a donar-los una paternitat diferent de la que sempre se'ls havia donat: la de Peterzano". Ha afegit que això "no vol dir res, ja que pot passar que allò que s'ha escapat a prestigiosos acadèmics sigui descobert per investigadors menys titulats, però dotats d'ulls, sensibilitat i sort, com ha passat en altres ocasions".

Un grup d'historiadors de l'art va anunciar ahir que havien descobert a Milà un centenar de peces que atribuïen al gran mestre del Barroc Michelangelo Merisi, conegut com a Caravaggio (1571-1610), que les hauria pintat quan treballava al taller del pintor manierista Simone Peterzano, mestre seu en el període en què visqué a la capital llombarda (1548-1588).

Maurizio Bernardelli Curuzu i Adriana Conconi, els descobridors, han inspeccionat durant dos anys diferents esglésies i l'amplíssim fons Peterzano de la ciutat de Milà (custodiat al castell dels Sforza). Bernardelli va comentar que "era impossible que Caravaggio no hagués deixat cap testimoni del seu treball entre 1584 i 1588".

Així mateix, Rosella Vodret, investigadora especialista i comissària d'exposicions de Caravaggio, va dir en un seminari internacional a la Universitat de Barcelona que la recerca del jove Caravaggio a Milà en el fons Peterzano no presentava novetats. Més veus, doncs, contradiuen la possibilitat de la troballa.

stats