Cultura 11/05/2016

Diversos artistes signen un manifest per retirar el monument franquista de l'Ebre

Els signants són contraris a la consulta convocada per l'Ajuntament de Tortosa el 28 de maig

Sílvia Marimon
3 min
Monument franquista de l'Ebre

BarcelonaEl colossal monument, que s'aixeca s'obre la base de l’antic pont de la Cinta de Tortosa, destruït durant la retirada de les milícies republicanes, continua generant polèmica. Franco el va inaugurar l’any 1966 per commemorar el 25è aniversari de la victòria de les forces franquistes a la sagnant Batalla de l’Ebre. El Parlament va aprovar el 3 de març retirar-lo, però l'Ajuntament de Tortosa ha decidit tirar endavant una consulta ciutadana el proper 28 de maig perquè siguin els tortosins els qui decideixin si es retira o no amb la següent pregunta:

"En relació amb el monument de la Batalla de l'Ebre, que Franco va inaugurar el 1966, què creu que l'Ajuntament de Tortosa ha d'impulsar?

A. Retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau.

B. Mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau"

Ara, mig centenar d'artistes han firmat un manifest en què lamenten la convocatòria de la consulta i en critiquen el redactat, perquè consideren que és "una perversió del llenguatge". Els signats creuen que el monument s'hauria de retirar, en compliment de la llei, i que no caldria una consulta per avalar aquesta decisió.

Actuar amb valentia

Malgrat això, i un cop convocada la consulta, donen "ple suport" a la retirada i museïtzació del monument i fan una crida "amable i generosa" a la ciutadania de Tortosa perquè "independentment de la seva ideologia" i com a capital de les Terres de l'Ebre, "doni exemple i actuï amb valentia, maduresa, cultura democràtica, sentit de la justícia i de país, i voti l'opció A". Els signants consideren que el monument és "una ofensa" per a la societat i és contrari a "l'esperit democràtic". Entre els signants, hi ha Lluís Llach, Rosa Regàs, Vicent Partal, Sílvia Comes, Joel Joan, Pere Camps, Víctor Amela, Lluís Homar, Pau Alabajos, Quico Pi de la Serra o Ventura Pons. Així mateix, també hi ha personalitats ebrenques com els actors tortosins Sílvia Sabaté i Pere Ponce; Germà Bel, Josep Sànchez-Cervelló, Andreu Carranza i Ignasi Blanch, entre altres.

50 anys d'història

El monument celebra enguany el seu 50è aniversari. Amb la democràcia, aquest símbol de la victòria feixista ha anat patint alguns canvis. El 1980 l’Ajuntament de Tortosa va treure el víctor –anagrama personal de Franco– i les lletres en què es llegia: “Al Caudillo de la Cruzada y de los 25 años de paz”. El 2008 es van retirar les plaques que en commemoraven la inauguració. El 2010 el PP i CiU es van aliar per salvar la piràmide franquista. I el 12 de gener l’equip de govern de CiU, amb el suport de regidors del PP i PxC, van tombar la moció d’ICV que plantejava una consulta ciutadana sobre la retirada.

Votació polèmica

La darrera polèmica es va produir el 3 de març al Parlament. El monument franquista va dividir Junts pel Sí i va provocar que, per primera vegada aquesta legislatura, CDC i ERC votessin separats. Mireia Boya, de la CUP, va defensar retirar immediatament el monument perquè és "una atrocitat". La diputada cupaire va afirmar que la Transició va permetre que perdurés un "franquisme sociològic" que ha provocat que hi hagi "molts alcaldes que són filofranquistes" i que no tenen "valentia per treure símbols ni restituir la memòria". Era una al·lusió velada a l'alcalde de Tortosa, de CDC, Ferran Bel. L'alcalde tortosí va assegurar que la moció no canviava els seus plans

A favor de mantenir-lo

A Tortosa, fins i tot, ha nascut una entitat que defensa que el monument no es retiri: Tortosins pel Monument, que fan campanya per mantenir, reinterpretar i contextualitzar el monument de la Batalla de l’Ebre, en el marc de la consulta del proper 28 de maig. El seu objectiu és transformar-lo en un monument per la memòria històrica i la pau. A més, consideren que el colossal monument és un atractiu turístic per a la ciutat.

stats