Neix el festival Simbiòtic: arts escèniques adaptades a la diversitat sensorial

La primera edició del festival se celebrarà a la Sala Beckett entre el 25 i el 27 de novembre

Aquest cap de setmana, del 25 al 27 de novembre, la Sala Beckett acollirà el primer Movistar Simbiòtic Festival, una cita multidisciplinària pionera a l'Estat que pretén impulsar la creació de produccions escèniques adaptades a persones amb diversitat sensorial.

El 27 de novembre se celebrarà Escena Simbiòtica, amb quatre espectacles professionals que seran adaptats a diversos formats i aptes per a persones amb discapacitats. "Hi haurà un bucle magnètic que farà que les persones que duen audiòfons o implants coclears puguin rebre el so ampliat. També hi haurà subtítols, un intèrpret de llenguatge de signes que serà inclòs a les obres de manera artística i també estarà disponible una audiodescripció narrativa per a les persones cegues", explica Aina Pociello.

Sota el lema 'No excuses', també s'ha programat un Laboratori Simbiòtic que tindrà lloc els dies 25 i 26 i inclourà un 'workshop' de la companyia Teatro de los Sentidos dirigit a abandonar la dictadura de la vista, conferències i una mostra de representacions protagonitzades per persones amb diversitat sensorial. El conjunt d'activitats pretén obrir un espai de diàleg sobre l'accessibilitat a la cultura.

El Festival Simbiòtic vol reflexionar sobre les barreres comunicatives que actualment existeixen a les arts escèniques convencionals. Les creadores del projecte tenen com a objectiu impulsar tallers i activitats durant l'any per sensibilitzar la població abans de celebrar la segona edició del festival l'any que ve. Es vol arribar a fer que l'adaptació de les obres no sigui un factor exclusiu de determinats festivals, sinó una realitat generalitzada.

L'origen del festival és el projecte final de quatre estudiants del postgrau de Gestió Cultural de la UB que ha sigut el guanyador de Movistar Artsy 2016, una plataforma de mecenatge cultural per fomentar l'emprenedoria. La primera edició, que se celebrarà a la Sala Beckett a partir del 25 de novembre, està produïda per aquesta plataforma i per We Act Assoc, i ha rebut el suport de l' Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona.