Un biògraf de Gaudí defensa que l'oratori d'una església de Gràcia és del famós arquitecte

L'autoria de l'oratori fins ara s'havia atribuït a un col·laborador de Gaudí

Josep Maria Tarragona, biògraf d' Antoni Gaudí i expert en la seva obra, sosté que l'arquitecte modernista és el veritable autor d'una capella de l'església de Sant Joan de Barcelona, situada a la plaça de la Virreina del barri de Gràcia, que sempre s'havia atribuït a un col·laborador de Gaudí.

Tarragona argumenta que l'autèntic creador de l'oratori del Santíssim Sagrament de l'església barcelonina, construït el 1909, va utilitzar nombrosos elements arquitectònics i decoratius propis de l'autor modernista i que el seu col·laborador i amic Francesc Berenguer no tenia el títol d'arquitecte.

Entre els elements que han portat Tarragona a atribuir l'obra a Gaudí figuren l'ús del mosaic a les cúpules, de les inscripcions en llatí, la creu de Malta, l'elevació del tabernacle, la profusió d'àngels amb les mans sobre el pit en lloc de volar i les originals columnes de l'altar.

"Segur que Berenguer va treballar a la capella, però el segell de Gaudí no es pot imitar", afirma l'expert en l'obra gaudiniana, que ha dedicat 15 anys a l'estudi d'aquest oratori. Tota la documentació relativa a la construcció d'aquesta capella va desaparèixer com a conseqüència de dos incendis provocats durant la Setmana Tràgica de Barcelona, quan l'oratori s'estava encara construint, i en l'època de la Guerra Civil.

De fet, la mateixa capella es va salvar d'aquests incendis perquè es troba al soterrani de la casa parroquial. Josep Maria Tarragona n'explicarà les seves conclusions en la ponència titulada "Revelant una obra inèdita de Gaudí", que presentarà en el segon congrés mundial sobre l'arquitecte que se celebrarà la setmana que ve a la Universitat de Barcelona.

Més continguts de