CINEMA
Cultura 31/08/2011

George Clooney mostra el cinisme de la política

L'actor i director presenta 'The Ides of march' al Festival de Venàcia

Efe
3 min
George Clooney a Venècia / Getty

VenèciaGeorge Clooney és una estrella i ho sap. Només necessita aparèixer perquè tothom caigui rendit als seus peus i això és el que ha passat avui a Venècia, on ha obert la Mostra amb The Ides of march, un film polític i amoral en què destaca un gran grup d'actors però al qual li falta una mica d'emoció.

Amb vestit gris i les ulleres de sol sortint per la butxaca de l’americana, Clooney ha arribar entre aplaudiments, s’ha guanyat amb poc esforç una sala de premsa plena i ha marxat aclamat i acompanyat per un excel·lent grup d'actors que s'han limitat a fer acte de presència durant la compareixença.

Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Marisa Tomei i Evan Rachel Wood -faltava només el protagonista de la pel·lícula, Ryan Gosling- han acompanyat un Clooney que en té prou per vendre’s a si mateix.

No han faltat les bromes, els comentaris irònics - "m'agrada dirigir-me a mi mateix i dir: 'bona presa George'" - i les preguntes compromeses de les que n’ha sortit ben parat: "no donaré consells a Dominique Strauss-Kahn en res. Cada país té escàndols sexuals i la meva feina no és aconsellar ningú".

Tot plegat, en aquest cas, per promocionar el seu quart treball com a director, The Ides of march, una història ambientada en una campanya presidencial nord-americana però que en opinió de Clooney té poc de política i molt de moralitat –o de la seva manca– i amb la qual competeix a Venècia pel Lleó d'Or.

"No crec que sigui un film polític, es podria situar a Wall Street o en qualsevol altre lloc. És més una qüestió de moralitat”, ha explicat l'actor i director, que ha subratllat el seu gust per les pel·lícules en què els personatges tenen coses a dir.

"He passat anys interpretant a Danny Ocean a Las Vegas, jugant i divertint-me i ara n'he après", ha dit somrient.

I en aquest aprenentatge prefereix pel·lícules amb més rerefons i més personals. "Si vols passar quatre o cinc anys fent una pel.lícula, és personal".

Encara que no ho és tant com perquè ell, personalment, estigui interessat en entrar en aquest món polític en el qual es mou The Ides of march.

La política "és seductora perquè hi ha molta gent amb molts diners i poder que els fa servir sempre", però ara "hi ha un tipus a la Casa Blanca bo i intel·ligent i és gairebé impossible per a ell governar. Jo tinc una bona feina, qui voldria estar en el seu lloc? ".

I davant la repetició de preguntes sobre el seu interès en la política, Clooney ha aprofundit en la qüestió: "Jo no prenc decisions de vida o mort. (...) Cada dia arribes a milers de compromisos però no he de prendre decisions que afectin directament la vida de les persones. No tinc cap interès en ser aquest tipus de persona, m'agrada fer pel·lícules".

Però sí que s'interessa per la política i assegura que no li agrada el moment actual, en què domina el cinisme. "És temporal, ho solucionarem, sóc un optimista. Ara no hi ha idealisme, però espero que canviï aviat".

Una situació que, no obstant això, sí que ha estat la ideal per posar en marxa un projecte que, en un principi, havia de ser rodat el 2007. Llavors, el president Barack Obama va ser elegit i "tothom estava tan content i aquesta pel·lícula és tan cínica, que ens vam adonar que no era el moment", ha explicat Clooney.

Ara sí que ho és i Clooney ha presentat a Venècia una història de política, d'ambició, de poder i de favors. Res de nou en la història del món: passa des de Juli Cèsar.

"Repetim aquestes coses i aquesta és la nostra definició de bogeria", ha afirmat Clooney, que ha explicat que per això van triar com a títol The Ides of march (Els Idus de març, nom del 15 de març en el calendari romà) perquè hi ha molt de shakespearià, de Juli Cèsar i de traïcions en el film.

Una pel·lícula amb la qual ell i Grant Heslov (coautor del guió) han volgut plantejar més preguntes que respostes i implicar l'espectador en discussions i debats després de la seva projecció.

"Crec que és positiu provocar discussions però no sempre proporcionar les respostes", ha afegit.

The Ides of march ha deixat un bon gust de boca entre la premsa que ha assistit al primer passi d'una competició de Venècia que promet bon cinema. Demà li toca el torn a Roman Polanski. Amb un problema: és el dia de Madonna.

stats