Cultura

El govern d'Aragó demana la devolució "immediata" dels béns de Sixena

El jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca exigeix que la Generalitat torni les obres artístiques abans del 25 de juliol

La consellera d'Educació, Cultura i Esport, Mayte Pérez, ha assenyalat aquest dimarts que l'objectiu del govern d'Aragó és que les 44 peces que del Museu de Lleida que són part dels béns de Sixena tornin "de manera immediata" al municipi d'Osca.

Pérez ha fet aquestes declaracions després de conèixer que el jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca ha requerit la Generalitat de Catalunya que compleixi la sentència i li dona de termini fins al 25 de juliol per efectuar el lliurament de les obres artístiques, tal com han informat fonts del departament d'Educació, Cultura i Esport aragonès.

La jutge també exigeix que es comuniqui al govern d'Aragó amb temps suficient la forma de trasllat i l'hora d'arribada dels béns que es troben al Museu de Lleida.

Abans de posar l'ultimàtum del 25 de juliol, el jutjat d'Osca ja havia intensificat la pressió sobre el Museu de Lleida: al novembre es va fer pública una diligència en què la secretària de l'òrgan judicial d'Osca comunicava la seva decisió de traslladar a la jutge l'aplicació de l'article 701.1 de la llei d'enjudiciament civil, que permet la utilització de forces policials per accedir a l'interior del museu en cas d'incompliment dels terminis previstos per a l'execució de la sentència. Aleshores la jutge va decidir no executar aquesta diligència.

La jutge afegeix que, si en aquella data no han tornat els béns, es deduirà testimoni per desobediència perquè procedeixin els tribunals de justícia, segons han informat les mateixes fonts. "Fa dos anys que estem pendents de l'execució i gairebé un any de la devolució parcial de 51 peces. No podem esperar més", ha manifestat la consellera, que ha recalcat que "la desobediència suposarà l'obertura de causa penal contra el conseller català de Cultura".

La consellera Pérez ha confiat que aquesta actuació sigui la "definitiva" i que aquest mes de juliol "tornin a casa els béns que ho havien hagut de sortir mai e Sixena".

El 27 de juliol de l'any passat ja van retornar 53 obres d'art i objectes de Sixena que es trobaven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). La consellera ha advertit que si no es compleixen els terminis establerts, el govern aragonès "exigirà per totes les vies el compliment de la sentència" i ha afegit que "és temps de posar fi a dècades de litigi". El govern català va acordar en aquell moment no autoritzar el retorn dels béns de Sixena del Museu de Lleida perquè estan protegits per la llei del patrimoni català.