Grup 62 augura que el 2019 serà un dels seus "millors anys"

Xavier Bosch, Ferran Torrent, Thomas Piketty, 'Millennium 6' i Proust, entre les apostes de tardor

Amb tot just mig any 2019 consumit, els directius del Grup 62 ja s'atreveixen a sentenciar que "aquest és un dels millors anys del grup, per la sintonia amb els lectors i pel projecte editorial", diu el director editorial, Emili Rosales. "Amb el mercat més estabilitzat –diu el president Josep Ramoneda–, la perspectiva és d'un any molt bo en el sentit cultural i de resultats de venda de les obres", i ha concretat que la rendibilitat de la companyia és del 6%-7%. Com a exemple, hi ha els títols de Rafel Nadal (Premi Ramon Llull), que ha venut una xifra grossa d'exemplars (50.000), però també noms com Maria Barbal, Gerard Quintana, Murakami, Siri Husvedt i Ramon Solsona. I fins i tot un projecte tan singular com la 'Història Mundial de Catalunya', que ha venut 30.000 exemplars, o bé el llibre de cuina de Joan Roca, que n'ha venut 10.000. L'assaig ha tingut un gran impacte "per l'emergència conjuntural pel Procés, però es consolidarà de forma sòlida", opina Ramoneda, veient l'impacte de les memòries de Joan B. Culla o el llibre pòstum de Josep Fontana. 

Entre les novetats que han presentat aquest dijous hi ha la nova novel·la de Xavier Bosch, 'Paraules que tu entendràs', que segueix la línia dels dos últims volums (que han venut en conjunt 100.000 exemplars) i que apareixerà a finals d'agost amb tots els formats a la vegada (llibre, e-book i audiollibre); Ferran Torrent , que a 'Poder contar-ho' explicarà l'atracament del segle durant la 'mascletà'; Dolores Redondo, Martí Domínguez i la clausura de la saga 'Millennium'. També s'hi afegirà el guanyador del Premi Proa, que s'entregarà el 12 de novembre i es publicarà una setmana després, perquè funcioni per a la campanya de Nadal. El seu objectiu és "premiar la qualitat literària i contribuir a la renovació del panorama novel·lístic català", aprofitant el prestigi històric d''A tot vent', i estarà dotat amb 40.000 euros. El jurat el formen Clara Queraltó, Josep Lluch, Xavier Pla, Vicenç Villatoro i Nelleke Geel. Entre les noves veus que sorgiran a finals d'any hi ha Teresa Colom, amb la primera novel·la, i Pilar Romera.

En el capítol de clàssics destaquen l'edició al novembre dels tres primers volums d''A la recerca del temps perdut' de Proust que tradueix Valèria Gaillard i l'adaptació del 'Tirant lo blanc' a la llengua catalana contemporània a càrrec de Màrius Serra, que "conservarà la riquesa del català però traslladant-ho del XV al XXI". "Desfarem la paradoxa que els clàssics d'un idioma siguin llegits amb més facilitat en un altre idioma", diu Rosales. Serà el 2020.

En assaig, han destacat la crònica i interpretació del Procés de Francesc-Marc Álvaro, titulat 'Assaig general d'una revolta', que és la tesi que hi defensa. "Aprofundeix en moments del Procés, com a observador i coneixedor de l'entrellat, i també es pregunta cap on va el catalanisme i el sobiranisme", avança Rosales. L'altre 'hit' serà el nou llibre de Thomas Piketty, que es publicarà al novembre després que surti a França. "Quan parla de deute, atur, precarietat, creixement, crisi, es resisteix a parlar-ne com si fossin estrictament econòmics i vol demostrar que són ideològics. Ell defensa que un món millor ha de venir per la via de l'educació i la igualtat", resumeix Rosales.

I per mantenir el catàleg al dia, entre el més sorprenent han anunciat que es publicarà el primer volum de la 'Història de la República' de Josep Pla, que es va editar als 40 en castellà i no s'havia reeditat més. S'ha trobat que el primer volum va ser escrit en català, a Roma, el 1937-38, i la Càtedra Pla en farà l'edició. També es publicarà tota la poesia, amb els comentaris de l'autor, de Carles Riba. Hi ha tres reedicions de l'Any Teresa Pàmies i diverses reedicions avançades a l'Any Perucho. Baltasar Porcel té pendent una biografia centrada en els anys 60, per al 2020, a Edicions 62 i Destino.

Grup 62 també vol apostar per començar impulsar l'audiollibre, que encara és incipient quant a públic i oferta. Hi ha diversos títols locutats pels seus autors: 'L'amic escocès' de Maria Barbal s'ha fet amb diverses veus, i es publicaran clàssics com 'El violí d'Auschwitz' i 'Aloma'.