CINEMA
Cultura 21/04/2011

Els mites de Hollywood, a subhasta

Una casa de subhastes va posar a licitació més de 600 objectes relacionats amb l'època daurada de Hollywood. Entre els objectes, hi havia una carta de Marilyn Monroe per la qual s'han pagat més de 35.000 euros

Redacció
3 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Una carta de vuit pàgines d'una jove Marilyn Monroe, el perfil del rostre d'Alfred Hitchcock dibuixat per ell mateix, i una fotografia d'Audrey Hepburn dedicada a George Cukor són alguns dels 600 objectes del Hollywood daurat que ahir es van subhastar a la casa Bonhams and Butterfields, a Los Angeles. En la col·lecció, formada per material que estava en possessió dels antiquaris Charles Williamson i Tucker Fleming, hi havia documents de Marlon Brando, Elizabeth Taylor, Charles Chaplin, William Faulkner, Ian Fleming, F.Scott Fitzgerald, Greta Garbo, Ava Gardner, Ernest Hemingway, Audrey Hepburn, Vivien Leigh, Margaret Mitchell i Rodolfo Valentino, entre molts altres.

Es tractava d'una mostra recopilada durant més de cinc dècades i relacionada amb els àmbits de la literatura, l'art i les pel·lícules, que incloïa entre els seus articles més desitjats una carta que Marilyn Monroe va escriure als 16 anys –signada com a Norma Jeane, el seu nom real– en la qual descriu la seva boda amb Jim Dougherty i que ha trobat un comprador que ha pagat més de 52.000 dòlars (35.500 euros).

També hi havia un dibuix de Hitchcock amb el seu propi perfil, signat com Hitch i dedicat a l'actor John Dall, el protagonista del thriller La soga (1948), pel qual s'han pagat 4.800 dòlars (3.200 euros), i les cartes de Greta Garbo a Cukor, així com una còpia signada del primer contracte de l'actriu amb els estudis de la Metro-Goldwyn-Mayer, pel qual s'han pagat 7.900 dòlars (5.400 euros).

Els mitòmans van tenir l'oportunitat d'apropar-se una mica a alguns dels noms més il·lustres que va donar la meca del cinema, ja sigui a través de les cartes que li enviava Margaret Mitchell a Cukor sobre el progrés de la preproducció de la inoblidable Allò que el vent s'endugué (1939), o d'una fotografia de Katherine Hepburn dirigida al cineasta, en la qual va escriure: "Estimat George: t'admiro i t'adoro".

De les imatges publicitàries d'Allò que el vent s'endugué apareix una fotografia de Vivien Leigh dedicada a George Cukor, que en principi havia de ser el director del film i a qui atribueix la qualitat de la seva interpretació. Cukor, director d'Històries de Filadèlfia (1940) i Ha nascut una estrella (1954), entre moltes altres pel·lícules, rep elogis d'Ava Gardner en un altre retrat: "Sempre t'agrairé haver-me donat el meu primer interès real a fer pel·lícules".

També hi havia una carta signada per Rodolfo Valentino, que s'ha venut per 2.400 dòlars (1.600 euros), i una altra missiva d'Ian Fleming al seu agent en la qual ironitza l'èxit de les novel·les Viu i deixa morir i Moonraker, per la qual s'han pagat més de 7.900 dòlars (5.400 euros).

Altres de les joies ocultes que van sortir a subhasta van ser el contracte de 1943 de l'escriptor William Faulkner amb Warner Bros per al guió de The De Gaulle Story, un film que mai es va rodar, i les paraules de penediment de F. Scott Fitzgerald a l'actriu Ina Claire després d'una cita en la qual el seu comportament no va ser gaire adequat.

Al lot també hi havia altres objectes curiosos com una carta del pintor impressionista Paul Gauguin –que ha assolit un valor de 29.200 dòlars (20.000 euros)–, un text de L. Frank Baum (l'autor de la novel·la infantil en la qual està basada El màgic d'Oz) i una missiva de l'espia Mata Hari, que ha arribat als 6.100 dòlars (4.100 euros) a la licitació.

La col·lecció es completava amb documents signats per mites com Fred Astaire, Lucille Ball, Ingrid Bergman, Humphrey Bogart, James Cagney, Montgomery Clift, Gary Cooper, Bette Davis, Olivia De Havilland, Marlene Dietrich, Errol Flynn, John Wayne, Clark Gable, Judy Garland, Cary Grant, Rita Hayworth, Katharine Hepburn, Boris Karloff, Gene Kelly, els germans Marx i Frank Sinatra, entre molts altres.

stats