MÚSICA
Cultura 01/12/2012

El Josemi Carmona més flamenc

El guitarrista Josemi Carmona, excomponent de Ketama, clausura avui la tercera edició del Festival Carmen Amaya de Barcelona. Al Tablao de Carmen farà les peces més flamenques del seu repertori.

X.c.
2 min
El guitarrista madrileny Josemi Carmona actua avui al Tablao de Carmen de Barcelona, on oferirà un repertori eminentment flamenc.

BARCELONA.Vuit anys després de la dissolució de Ketama, Josemi Carmona (Madrid, 1971) presenta un sòlid currículum. L'any 2006 va compartir el disc Sumando amb Carles Benavent. Després va participar en la trobada entre el seu pare, Pepe Habichuela, i el baixista britànic de jazz Dave Holland, que va quedar immortalitzada en el disc Hands (2010). L'any passat va publicar el primer àlbum amb el seu nom, Las pequeñas cosas . I ara enllesteix diversos projectes en què el flamenc dialoga amb el jazz i amb ritmes d'arreu del món.

Avui, però, farà un concert especial al Tablao de Carmen de Barcelona. "Tiraré per la part més flamenca del meu repertori. Recordaré una mica el disc que vaig fer amb Carles Benavent i alguns temes de Las pequeñas cosas , però seran les parts més flamenques. No vull anar gaire lluny perquè la gent no s'espanti", explica Carmona amb un punt d'humor.

El guitarrista madrileny diu que li fa "molta il·lusió" tocar en un lloc "tan mític" com el Tablao de Carmen. A més, hi actuarà davant de Pepe Habichuela, tota una llegenda del flamenc que fa més de dues dècades va participar en la inauguració del Tablao de Carmen. "El meu pare vindrà al concert com a espectador", precisa Carmona. El repertori també inclourà alguna peça de Ketama, el grup en què va debutar quan només tenia 14 anys. "Recordo l'època de Ketama amb molt afecte, tot i que quan el grup es va dissoldre em vaig quedar una mica descol·locat. Em va costar reubicar-me fins que vaig fer Sumando ", confessa.

Carmona assegura que ara torna a "viure un moment dolç". "Estic molt content perquè les coses van bé. I com diu el rei -fa broma-, m'omple d'orgull i satisfacció haver aconseguit el respecte dels músics". Un d'aquests músics és Dave Holland. Carmona va rebre l'encàrrec de tirar endavant uns concerts amb Holland i Pepe Habichuela. D'aquella experiència en va sorgir el disc Hands i "un amor musical molt maco" que té continuïtat. "Fa un mes el Dave va passar per Madrid, perquè estem preparant un altre disc, i a l'abril actuarem per Europa. Tocar amb dues estrelles com ells és com fer una master class diària", diu. La comunicació funciona en totes direccions. "El Dave m'està ensenyant la seva manera de tocar ritmes com el 7/4, i ell és un apassionat del flamenc del meu pare. Per al pròxim disc estem assajant pals de flamenc pur", explica.

'Jam sessions' mundials

Josemi Carmona té una altra aventura en marxa amb el pianista noruec Bugge Wesseltoft, també conegut pels seus treballs amb música electrònica. "El projecte és diu OK World. Som un músic indi, un de libanès, un de Moçambic, un de noruec i jo. Sembla un acudit -riu-. Ens trobem en diferents ciutats per fer jam sessions . De moment hem tocat a l'Índia i al Líban, i ara anirem a Moçambic, que en tinc moltes ganes. El resultat de tot plegat és molt curiós, perquè treballem amb molta varietat de ritmes".

stats