Cinema

'Jumanji: Siguiente nivel': la saga 'gamer' s’abona a la nostàlgia cinèfila

The Rock recrea la gestualitat rondinaire de Danny DeVito

Direcció: Jake Kasdan. Guió: Scott Rosenberg, Jake Kasdan i Jeff Pinkner. Estats Units (2019). 123 minuts. Amb Dwayne Johnson, Karen Gillan, Jack Black i Kevin Hart.

L’any 2017, el director Jake Kasdan i el guionista Chris McKenna van saber esprémer a Jumanji: Benvinguts a la jungla el potencial profètic d’una saga nascuda als 90 amb un peu en el passat (el dels jocs de taula i les aventures de Jules Verne) i l’altre en la cultura digital. Kasdan i McKenna van concebre un Jumanji per a la era post- Matrix i Avatar, en què el drama i l’humor ja no sorgien del disseny d’una realitat fantàstica, sinó de la interacció entre uns jugadors “reals” –un quartet de nois i noies hereus d ’El club dels cinc de John Hughes– i els seus avatars virtuals.

Amb Jumanji: Siguiente nivel, Kasdan amplifica l’aposta gamer afegint als veterans Danny DeVito i Danny Glover un joc d’avatars que esdevé un vistós palimpsest cinèfil. Al plaer de veure The Rock (dins del món virtual del videojoc Jumanji) recreant la gestualitat rondinaire de DeVito i Kevin Hart emulant brillantment la parla parsimoniosa de Glover, cal afegir-hi la invocació del record de Jack Lemmon i Walter Matthau com la gran estranya parella del cinema. Un efectiu ham còmic-nostàlgic que, reforçat per les picades d’ull a Lawrence d’Aràbia i Willow, gairebé fan que aquest crític oblidi que Jumanji: Siguiente nivel és també un rutinari exercici de parafernàlia digital, un espectacle evasiu que es torna embafador quan arriba l’hora de les lliçons morals.