Cultura

L'Any Llull programarà 300 activitats amb un pressupost de 718.000 euros

Destaquen les exposicions del CCCB i l'Arts Santa Mònica, la instal·lació de Miquel Barceló a París i les més de 50 conferències i taules rodones internacionals

"L'Any Llull ha de servir per subratllar la transcendència d'aquesta figura però també per enfortir la seva presència al món. És sobre la tradició que, en definitiva, podrem construir el futur", ha explicat el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, durant la presentació del programa de la commemoració més destacada, a nivell pressupostari, del 2016. "El departament d'economia, de presidència i de cultura donaran suport a prop de 300 activitats amb un pressupost de 718.000 euros", ha aclarit. La xifra és molt més modesta que la de l'Any Espriu, que va fregar el milió d'euros i va programar més de 800 actitivats, tot i que s'ha posat èmfasi en la importància de l'homenatjat a l'hora de fundar la cultura catalana i pel que fa a la repercussió internacional.

"Tenint en compte el context, el pressupost és prou alt –recorda Joan Santanach, comissari de l'Any Llull–. Si Ramon Llull fos alemany com a mínim seria el triple, perquè Llull és un un personatge bàsic en el pensament europeu. Sobretot, és un pensador internacional que ha tingut una enorme influència durant segles, i que encara ara genera una bibliografia impressionant, molt per sobre de qualsevol altre autor de la cultura catalana".

Llull també serà un dibuix animat

Santanach ha repassat algunes de les 300 activitats pensades perquè "Llull arribi al seu públic natural", que en el gruix de la seva obra –científica i filosòfica– és acadèmic, però que conté llibres que també poden llegir un gruix d'autors molt més ampli, cas del ' Llibre de les bèsties' i 'Llibre d'Amic i Amat'. Entre les activitats programades destaquen  les exposicions del CCCB i l'Arts Santa Mònica –centrada en el treball del pensament lògic del pensador–, la instal·lació de Miquel Barceló a París i les més de 50 conferències i taules rodones internacionals, en llocs com Berlín, Friburg, París, Florència, Milà, Londres, Cambridge, Nova York, Brussel·les, Alger i Tunísia.

En el camp de la música i les arts hi ha la 'Cantata de Randa', de Salvador Brotons, el projecte teatral 'Llull al Raval...', de Teresa Vilardell i un espectacle al Teatre Lliure basat en el 'Llibre de les bèsties'. Llull fins i tot comptarà amb una sèrie d'animació de set capítols, impulsada per IB3.

" En el camp de publicacions –ha resumit Santanach– n'hi ha 45 de previstes, entre l'edició de textos originals de l'autor, adaptacions d'obres de Llull al català contemporani i estudis sobre l'autor. N'hi haurà moltes més, segurament: l'activitat i interès editorial que genera Llull és realment destacable".