DRETS D'AUTOR
Cultura 08/12/2012

L'Estat sentencia el cànon digital i pagarà la meitat als creadors

El govern central aprova que la compensació per les còpies privades vagi a càrrec dels pressupostos de l'Estat. Les societats de drets d'autor cobraran la meitat amb la desaparició del cànon digital.

Laura Serra
2 min
Els productes tecnològics deixen d'estar gravats: als CD se'ls aplicava una taxa de 0,17 euros i als DVD de 0,44.

BARCELONA.Una de les primeres mesures que va prendre el govern de Mariano Rajoy va ser la supressió del polèmic cànon digital, el desembre passat. A canvi, es va proposar la "compensació equitativa per còpia privada" que aniria a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat. Aquesta és la mesura que es va aprovar ahir per reial decret. A efectes pràctics, això suposa que desapareix el gravamen directe a dispositius com els CD, DVD, MP3, MP4 i discs durs, i, en canvi, l'Estat compensarà els creadors per les còpies pirates que es fan dels seus treballs pagant una quantitat a les societats de gestió de drets d'autor.

La clau de volta, per tant, és quina serà aquesta quantitat "dins els límits pressupostaris establerts per a cada exercici". El govern la determinarà en funció del perjudici que calculi que suposa la pirateria cada any. Es repartirà el total entre les entitats de gestió de drets d'autor de les àrees de vídeo, àudio i llibre (encapçalades per la SGAE i set societats més com VEGAP, Egeda i Aisge). El primer trimestre del 2013 se sabrà la quantitat que l'Estat abonarà en funció de "criteris objectius", afirmava ahir la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

De moment, s'ha reservat una partida de 5 milions d'euros del pressupost del 2012 per fer el trànsit entre els dos sistemes. Aquesta és una xifra radicalment inferior als 100 milions d'euros aproximats que rebien anualment les entitats de gestió. Fins ara l'únic càlcul que havia fet públic el ministeri d'Educació, Cultura i Esports rondava els 40 milions, i fins i tot aquesta xifra és menys de la meitat del que els autors rebien fins ara anualment. "La quantitat és humiliant", deia ahir Arcadi Espada, director de l'Institut Ibercrea i portaveu de quatre entitats de gestió que, diu, "no han sigut escoltades pel govern".

El consumidor pagarà dos cops

Sáenz de Santamaría destacava ahir que "el govern no establirà cap impost als usuaris". Però el debat de si paguen justos per pecadors continua obert. Fins ara pagaven el gravamen els usuaris d'equips i suports tecnològics, tant si el feien servir per copiar contingut pirata com si no. Ara, però, el passaran a pagar tots els ciutadans indiscriminadament a través dels impostos. Les societats que gestionen els drets d'autor, les grans perjudicades, consideren que aquest nou sistema tampoc és just perquè "els aparells i suports subjectes al cànon no han abaixat el preu" i, per tant, "els consumidors hauran de pagar-lo dos cops". Denuncien, a través d'un manifest firmat per 300 entitats de gestió, artistes i creadors, que "la mesura beneficia només unes quantes multinacionals i perjudica milers de ciutadans i creadors". Demanen que assumeixi el cànon la indústria tecnològica i no l'Estat.

La decisió del govern de suprimir el cànon estava en part obligada per una resolució del Tribunal de Justícia de la UE, que el 2010 va considerar que el cànon digital -en vigor des del juliol del 2008- era "abusiu". A més, el govern busca amb el nou sistema més competència dins les entitats de gestió i "el control de les quantitats que recapten". També els obliga a dedicar el 40% de la compensació a promoure artistes, activitats i formació.

stats