Cultura 03/06/2016

L'efecte Tortosa: es demolirà el monòlit franquista del Coll del Moro

Es retirarà el monument de record del lloc des d'on Franco va dirigir alguns moviments de la Batalla de l'Ebre. El govern recorda que s'han de retirar tots els elements amb simbologia franquista en compliment de la llei

Acn/ara
3 min
El monòlit franquista del Coll del Moro

BarcelonaLa consulta sobre el monument de Tortosa està removent els vestigis de simbologia franquista. Malgrat que la majoria dels tortosins van votar en una consulta popular mantenir el monument als soldats franquistes caiguts a la Batalla de l’Ebre, el qüestionament de les restes històriques està a l'odre del dia. De fet, el cas Tortosa no s'ha tancat, al contrari, el debat està més reobert que mai.

Tortosa ha revocat per unanimitat el títol d'alcalde "honorari i perpetu" a Franco. Dies després, Tarragona ha fet el mateix. Queden, però, municipis que ho han fet o faran properament: Valls, el Vendrell, Cunit, els Guiamets, la Vilella Alta, Alcanar, Benissanet, Garcia, Ginestar, Flix, Miravet, Móra d'Ebre, Móra la Nova, la Palma d'Ebre, la Torre de l'Espanyol i l'Ametlla de Mar anul·laran l'acord de govern ordenat per la governació civil de l'època. La Diputació de Tarragona ha anunciat que en el pròxim ple de la Diputació es revocarà la medalla d'or atorgada a Franco l'any 1951. I també s'anul·larà l'adhesió global que va fer la Diputació al nomenament de Franco com alcalde honorífic i perpetu dels 179 municipis que hi havia a la demarcació l'any 1964.

Símbols franquistes arrelats al territori

El darrer cas serà el monòlit franquista del Coll del Moro, que anirà a terra de manera "immediata". El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, administració propietària de l'espai, ha assegurat a finals de mes s'aprovarà la demolició de qualsevol vestigi franquista d'aquell entorn, així com la cessió de l'espai a l'Ajuntament de Gandesa.

Cansat del pelegrinatge de melancòlics del règim feixista, l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, reclamava fa uns dies a la Diputació de Tarragona, propietària dels terrenys on està ubicat, que o bé retirés del Coll del Moro el monument d'enaltiment a Franco, o bé que els els cedís, com fa dos anys que es demana per a prosseguir amb les excavacions arqueològiques de la necròpolis iber més important de Catalunya perquè seria llavors el consistori de la capital de la Terra Alta qui el treuria. El president de la Diputació, Josep Poblet, ha donat una solució contundent. "Anirà fora de la manera més immediata possible, no en quedarà ni rastre", ha assegurat. Un cop retirat tot vestigi i simbologia feixista, es cedirà la finca a l'Ajuntament de Gandesa perquè es puguin estendre les excavacions i recerques arqueològiques.

El lloc des d'on Franco va dirigir la Batalla de l'Ebre

El monument del Coll del Moro està ubicat just a l'emplaçament des d'on el dictador va dirigir en diverses ocasions la Batalla de l'Ebre. El monòlit es va inaugurar el 1953, coincidint amb els 15 anys del final d'aquella batalla, per fer un homenatge al dictador de part de la Diputació. És una estructura de pedra, de cinc metres d'alçada, amb l'escut franquista gravat a la part més alta que actualment està fet malbé pel vandalisme. Té també altres símbols feixistes, com el jou i les fletxes. Actualment està ple de pintades de diverses simbologies i enmig d'un entorn ple de brossa i certament abandonat.

Qüestió de llei

Aquest divendres el conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha recordat que "la llei de Memòria Històrica és clara en aquest sentit: qualsevol element, espai o simbologia franquista ha de ser retirat". "La institucionalització de la desmemoria és un dels grans xacres de la transició i la dictadura i s'ha de corregir de manera immediata i contundent", ha defensat Romeva. "Qualsevol, gest en aquesta direcció és pertinent i iniciatives com aquesta formen part deute històric a corregir i de la responsabilitat col·lectiva i institucional que hem d'afrontar", ha afegit.

stats