L'escriptor cubà Leonardo Padura guanya el premi internacional de novel·la Barcino

El jurat premia com l'autor descriu la Cuba revolucionària amb recursos del gènere negre

"Són novel·les escrites amb els recursos del gènere negre que esdevenen relats existencials, socials i, naturalment, històrics. De la mateixa manera que vam aprendre a conèixer la transició espanyola amb Pepe Carvalho i bona part de la història dels EUA del segle XX amb Harry Conejo Angstrom de John Updike, la millor manera de passejar per la Cuba revolucionària és en companyia del gran Mario Conde". Així és com argumenta el jurat del sisè premi de novel·la històrica Barcino la decisió d'atorgar el premi al novel·lista cubà Leonardo Padura (l'Havana, 1955). 

Mario Conde és un detectiu que acompanya Padura des del 1989. Aleshores Conde tenia 35 anys i a les novel·les de Padura, que són una crònica de la vida cubana, ha anat fent-se gran. A l'última novel·la, 'La transparencia del tiempo', Conde ja té 60 anys. La novel·la està ambientada en un moment molt concret, quan Barack Obama va iniciar un acostament a Cuba. 

L'assassinat de Trotski

Guanyador del premi Princesa d’Astúries de les Lletres el 2015, l'autor té una llarga llista de novel·les amb l'emblemàtic detectiu com a protagonista: 'Pasado perfecto', 'Vientos de cuaresma', 'Máscaras', 'Paisaje de otoño', 'Adiós', 'Hemingway', 'La neblina del ayer' i 'La cola de la serpiente', traduïdes a nombrosos idiomes i mereixedores de premis com el Café Gijón, el Dashiell Hammett, el Premio de las Islas 2000 i el Brigada 21.

L'escriptor cubà també és autor d'altres novel·les molt ben documentades sobre el passat més recent com 'El hombre que amaba los perros' (Premi de la Crítica a Cuba, premi Francesco Gelmi di Caporiacco, Carbet del Caribe, Prix Initiales i Prix Roger Caillois) que reconstrueix l'assassinat de Trotski per part de Ramon Mercader.

El premi internacional de novel·la històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any arriba a la sisena edició. Anteriorment han rebut aquest premi els escriptors Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq i Arturo Pérez-Reverte.

El jurat del sisè premi internacional de novel·la històrica Barcino el formen el periodista  Òscar López, la novel·lista Care Santos, el periodista cultural Sergi Doria, l’escriptor Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera.