Publicitat
Publicitat

Reconeixement institucional

Lula de Silva guanya el Premi Internacional Catalunya

El jurat ha destacat "la seva imaginació i coratge per combatre la pobresa i desigualtat". El president Mas ha anunciat que l'expresident brasiler vindrà a Catalunya per rebre el guardó al juny

L'expresident del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva ha sigut el guanyador de la XXIV edició del Premi Internacional Catalunya, que des del 1989 atorga anualment la Generalitat per distingir les persones que destaquen per la seva tasca de desenvolupament dels valors culturals, científics o humans a tot el món. El premi està dotat amb 80.000 euros i l'escultura 'La clau i la lletra' d'Antoni Tàpies.

Enguany el jurat, format per 13 personalitats internacionals com Jacques Delors, Edgar Morin, Ricard Bofill o Richard Sennett, entre altres, ha escollit entre 177 candidats proposats per diverses entitats i pel propi jurat. Lula da Silva ha estat escollit per la seva "imaginació i coratge per combatre la pobresa i la desigualtat", perquè "en l'era de la globalització va crear una classe mitjana, afavorint el repartiment més just de la riquesa" i "pel seu peculiar tarannà personal", segons ha dit el president del jurat, el president català Artur Mas.

Mas també ha anunciat que al juny, si el seu estat ho permet –perquè Lula acaba de superar un càncer– el president brasiler vindrà a Catalunya per rebre el premi. Mas ha llegit una carta on Lula declara la seva "alegria i orgull" pel premi, "una conquesta que reforça la meva convicció per lluitar per una societat més honesta, més justa, democràtica, sense fam i sense misèria", ha dit. "Això reforça la solidaritat entre els nostres pobles", acabava dient la carta de Lula adreçada a Mas. 


Tots els premis guanyadors des del 1989

1989 Karl R. Popper, filòsof, sociòleg i teòric de la ciència

1990 Abdus Salam, físic

1991 Jacques-Yves Cousteau, oceanògraf

1992 Mstislav Rostropòvitx, violoncel·lista

1993 Luigi Luca Cavalli-Sforza, genetista

1994 Edgar Morin, filòsof

1995 Václav Havel, literat, assagista i president de la República Txeca / Richard von Weizsäcker, expresident de la República Federal d'Alemanya

1996 Yashar Kemal, escriptor

1997 Amartya Sen, economista

1998 Jacques Delors, expresident de la Comissió Europea

1999 Doris Lessing, escriptora

2000 Abdallah Laroui, historiador

2001 Andrea Riccardi, historiador

2002 Harold Bloom, assagista

2003 Nawal al-Sa'dawi, escriptora i activista social

2004 Sari Nusseibeh, filòsof / Amos Oz, escriptor

2005 Claude Lévi-Strauss, antropòleg

2006 Pere Casaldàliga, sacerdot

2007 Edward O. Wilson, entomòleg

2008 Daw Aung San Suu Kyi, política / Cynthia Maung, metgessa

2009 Bill Viola, artista

2010 Jimmy Carter, expresident dels Estats Units

2011 Haruki Murakami, escriptor

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT