El MNAC compra una taula excepcional de l’art gòtic català

La taula de Lluís Dalmau prové del retaule de Sant Boi de Llobregat i és una de les poques obres que es conserven del pintor

Quan el 1443 el Consell de Cent va decidir encarregar una taula per situar a la seva capella va buscar “lo millor e pus apte pintor qui encercar e trobar se posgués”. L’elegit va ser Lluís Dalmau, autor de la 'Verge dels Consellers', considerada una de les obres mestres del gòtic català i que es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Fins no fa tant era l’única obra coneguda de l’artista valencià, que va ser pintor del rei Alfons el Magnànim. Però fa diverses dècades en va anar apareixent un altre, o més ben dit, fragments d’una altre: el 'Retaule de sant Baldiri', que va pintar originalment per a l’església de Sant Boi de Llobregat i de la qual s’han localitzat tres parts. Una d’aquestes taules, la 'Decapitació de sant Baldiri', passarà a formar part de la col·lecció del MNAC.

La taula es va subhastar ahir a la sala Balclis de Barcelona, però el MNAC, a través de la Generalitat, ha exercit el dret de tempteig i l’ha comprat per 125.000 euros. La  quantitat l’ha aportat íntegrament la Fundació Palarq, que presideix l’empresari Antonio Gallardo, de laboratoris Almirall, que ja havia fet una important donació d’obres medievals al museu l'any passat.

“Estem molt contents, perquè és un abans i un després en les col·leccions gòtiques”, explicava ahir el director del museu, Pepe Serra. “El preu era molt bo, en part perquè ja havíem treballat perquè fos un bé protegit. Perquè la taula és excepcional. Malgrat haver estat en una col·lecció privada es conserva molt bé”.