Cultura 18/04/2015

Toni Sala i Màrius Sampere, Premis de la Crítica Catalana

Sala ha guanyat amb la novel·la 'Els nois' i Sampre amb el recull de poesia 'Ningú més i l'ombra'

Ara
2 min
Toni Sala (Carme Esteve)

BarcelonaToni Sala (Sant Feliu de Guíxols, 1969) amb la novel·la 'Els nois' (L'Altra Ed.) i Màrius Sampere (Barcelona, 1928), amb el recull de poesia 'Ningú més i l'ombra' (Ed. Proa) han estat guardonats amb els Premis de la Crítica. Ho ha anunciat aquest migdia a Pontevedra, l'Associación Española de Críticos Literarios que dóna els premis en les quatre llengües oficials de l'estat espanyol. L'escriptor madrileny Andrés Ibáñez, amb la seva novel·la "Brilla, mar del Edén", i el càntabre Lorenzo Oliván, amb el poemari "Nocturno casi" són els guardonats en llengua castellana.

“Em sembla que he acabat fent un llibre que va força sobre la identitat -més enllà de la nacional- i sobre de quina manera la mort marca els límits de la nostra personalitat. Per això el sotrac que viu cada personatge el fa confrontar-se amb la seva personalitat", explicava Sala en una entrevista a l'ARA. Sala va debutar el 1997 amb Entomologia, ha publicat una desena de títols més fins ara, entre els quals destaquen les novel·les Pere Marín (1998) i Rodalies (2004), el llibre de viatges Autoestop (2006) i un recull d’assajos molt recomanable, Notes sobre literatura (2012).

A Els nois, els personatges de cadascuna de les quatre parts que l’integren reaccionen de maneres diferents a la mort de dos joves en accident de trànsit. L’atmosfera de Vidreres i el seu entorn afegeixen tensió a una història negra però no desesperançada, recorreguda per uns quants homes foscos i una bona noia de 21 anys.

Sampere va rebre un homenatge el juliol de l'any passat a l'Arts Santa Mònica. "L’obra de Sampere sempre t’interpel·la, t’obliga a posicionar-te, encara que el poeta no pugui oferir-te una veritat estable i sòlida”, recordava Sam Abrams, que va repassar la trajectòria de l’escriptor, enumerant tots els motius que han fet que la recepció de la seva obra hagi estat tardana. Són, entre altres, “la dificultat que representa l’extraordinària originalitat de la seva veu i l’extrema independència personal, cultural i intel·lectual”. Amb el seu primer recull, 'L'home i el límit', Sampere va guanyar el Premi Carles Riba l'any 1963. És sobretot a partir dels anys noranta que va rebre el reconeixement del públic amb premis com la Crítica Serra d'Or per 'Subllum' (2000), el Premi de la Crítica, el Ciutat de Barcelona i el Nacional de Cultura per 'Les imminències' (2002) o la Creu de Sant Jordi i el Premi Jaume Fuster a la seva trajectòria.

El jurat en llengua catalana ha estat format per l'escriptor i periodista del diari ARA, Jordi Nopca, Anna Ballbona, Àlex Broch, Anna Maria Gil i Lluïsa Julià.El palmarès d'aquest premi reuneix bona part dels principals noms de les nostres narrativa i poesia actuals: Pep Coll i Carles Duarte el 2014, Jordi Coca i Jordi Llavina el 2013, Jaume Cabré i Perejaume el 2012, Jordi Puntí i Anna Montero el 2011, Francesc Serés i Carles Miralles el 2010, Joan Francesc Mira i Teresa Pascual el 2009, Manuel Baixauli i Joan Margarit el 2008, Eduard Márquez i Ponç Pons el 2007, entre més.

stats