Art

Una obra de Matisse robada fa més d'una dècada retorna a Veneçuela

L'oli 'Odalisca amb pantaló vermell' està valorat en uns 2,2 milions d'euros

La pintura 'Odalisca amb pantaló vermell' del francès Henri Matisse va tornar la tarda del dilluns a l'aeroport internacional de Maiquetía (Veneçuela) després de ser robada fa més de deu anys. L'obra data del 1925 i va ser trobada el 2012 als Estats Units durant una investigació de l'FBI en la qual agents encoberts van concertar una cita amb una parella que volia vendre-la. Els agents van acordar una transacció d'uns 700.000 dòlars i l'entrega es va programar a un hotel de Miami, on finalment van ser detinguts.

Encara no s'ha descobert mai com va desaparèixer la pintura. El govern veneçolà creu que l'obra va ser sostreta del Museu d'Art Contemporani de Caracas (MACC) l'any 2002, però investigadors asseguren que podria haver passat molt abans, entre el 1996 i el 1997, durant l'últim viatge legal de l'obra amb direcció a una exposició espanyola. Va ser el 2002, però, quan es va informar de la desaparició, ja que les autoritats del MACC es van adonar que el marc original de l'obra en contenia una altra de diferent.

El ministre de cultura veneçolà, Fidel Barbarito, ha dit que és una altra bona notícia per la revolució bolivariana i d'un govern "que és sensible a les arts i que ha obert les portes dels museus al poble". De moment, l'obra romandrà en una caixa de seguretat fins que pugui ser oberta per la seva restauració i exhibició.

Més continguts de