El Mercat de Vic, per a professionals i per al públic

La presentació del nou projecte de Maria Rodés és una de les moltes estrenes del 29è Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), que comença aquest dimecres i acabarà diumenge

La presentació del nou projecte de Maria Rodés és una de les moltes estrenes del 29è Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), que comença aquest dimecres i acabarà diumenge, tot i que l’activitat professional serà fins divendres, tal com ja va passar l’any passat. Xavier Baró, Xarim Aresté, The Gramophone Allstars Big Band, The Unfinished Sympathy, Vinicio Capossela & CaboSanRoque i Núria Graham també mostraran nous treballs en una edició del MMVV marcada per la renovació com a director artístic de Marc Lloret, que seguirà tres anys més al capdavant de la fira que determina l’inici de la temporada musical catalana.

Lloret, teclista del grup Mishima, dirigeix el Mercat des del 2011 i afronta la nova etapa després de guanyar el concurs públic. Al seu costat es manté Oriol Roca com a assessor artístic. Tots dos encapçalen l’equip que ha reformulat el MMVV pas a pas. “Per a nosaltres és tan important l’assistència del públic com dels professionals”, diu Lloret, que l’any passat va aconseguir concentrar l’activitat professional i musical a la zona del teatre L’Atlàntida. El resultat va ser positiu perquè va acabar amb la distància que hi havia abans entre escenaris i àrea de negoci, la qual cosa va facilitar els contactes. A més, es va avançar un dia, a dimecres, l’inici de l’activitat, i els programadors i mànagers van quedar alliberats de feina dissabte.

Així, entre setmana es concentra l’oferta del mercat orientada cap a la part més professional, i les propostes més lúdiques ocupen el cap de setmana. “La resposta va ser molt positiva perquè els professionals del sector poden venir entre setmana a treballar. Ja va funcionar l’any passat i ara repetim”, diu Lloret.

Xavier Baró i Xarim Aresté

Artísticament, el MMVV manté la línia dels últims anys. Per una banda hi ha una àmplia representació de grups i artistes catalans que hi presenten disc. És el cas de Xavier Baró, el prodigiós cantautor del Segrià, que demà interpretarà a Vic algunes cançons del disc que prepara per a l’any que ve i que donarà continuïtat al notable I una fada ho trasmuda (2016). Xarim Aresté també ha triat Vic per avançar avui temes nous, concretament els del disc Polinèsies que publicarà a l’octubre. El mateix passa amb la vigatana Núria Graham, que divendres preestenarà l’album Does it ring a bell?. Una de les propostes més singulars d’aquest any és l’espectacle conjunt de l’italià Vinicio Capossela amb CaboSanRoque. Pel que fa a la programació de divendres i dissabte a la plaça Major i a l’Espai Sucre, aquest any hi haurà concerts de La Iaia, Zoo, Muchachito, Talco, Senior i la Síndrome Lomax, Doctor Prats i Txarango, entre d’altres.

El Mercat tindrà aquest any nou escenaris, tres dels quals tindran programació gratuïta: la plaça Major, el Sucre i la plaça dels Màrtirs. La resta seran de pagament per al públic: els dos de L’Atlàntida, la Carpa Vermella, la Carpa Negra, la Jazz Cava i la Sala Pasternak. Les entrades per als concerts en aquests espais costen 3 euros, un preu que Lloret va establir per facilitar l’accés del públic a concerts pensats per a programadors i on els músics sovint estrenen material nou. Això sí, els concerts d’avui són gratuïts.

El pressupost d’aquesta edició del MMVV és de 816.900 euros, dels quals la Generalitat aporta 360.000 i l’Ajuntament de Vic 208.900.