Cultura 08/11/2012

Miquel Barceló serà investit doctor 'honoris causa' per la UPF

L'artista mallorquí rebrà la màxima distinció acadèmica per la seva contribució a la pintura i l'escultura contemporànies

Acn
1 min

BarcelonaLa Universitat Pompeu Fabra va aprovar aquest dimecres la concessió del títol de doctor 'honoris causa' a l'artista Miquel Barceló "per la seva contribució a la pintura i a l'escultura contemporànies, manifestada en una trajectòria que combina l'arrelament a la terra amb una capacitat d'esdevenir un artista global". La UPF considera que la seva obra representa una expressió singular de les aspiracions de les angoixes, de l'alegria i de la tristor dels éssers humans d'avui en dia.

Barceló, que rebrà la distinció el 29 de novembre, ha exposat als museus i galeries d'art més importants del món. Artista polifacètic de gran projecció i prestigi internacional, ha desenvolupat la seva creativitat en disciplines tan diverses com la pintura, les escenografies per a òpera, el gravat, la il·lustració de llibres, l'escultura o la ceràmica.

Algunes de les seves creacions més emblemàtiques dels darrers anys són la reforma de la capella del Santíssim de la catedral de Palma de Mallorca, on hi crea un retaule ceràmic, finalitzat l'any 2007, i la restauració de la cúpula de la sala XX del Palau de les Nacions Unides de Ginebra, anomenada 'Dels Drets Humans i de l'Aliança de Civilitzacions' (2008).

La seva trajectòria ha estat avalada per diversos guardons, com ara al Premi Nacional d'arts plàstiques del ministeri de Cultura (1986); el Premi Nacional d'arts plàstiques (1999); la Medalla d'Or de la comunitat autònoma de les Illes Balears (2000); el premi Príncep d'Astúries de les arts (2003); el premi Sorolla, concedit per la Hispanic Society of America a Nova York (2007); el premi Gabriel Alomar, atorgat per l'Obra Cultural Balear (2008), o el Penagos de Dibuix, que atorga la Fundació Mapfre (2012).

stats