CINEMA

Montoro diu que la crisi del cinema "no té res a veure amb la pujada de l'IVA", sinó amb la qualitat

El ministre opina que el sector rebia "subvencions excessives". S'endarrereix la revisió de l'IVA cultural i la llei de mecenatge "als primers mesos de l'any que ve"

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha afirmat que la caiguda d'espectadors de cinema en els últims deu anys a Espanya "no té res a veure amb la pujada de l'IVA" cultural, i ha afegit que la disminució de públic durant l'any passat és menor que el d'anys anteriors "en els quals no s'havia apujat l'IVA i havia expansió econòmica a Espanya".

En una entrevista a la Cadena SER, el ministre ha admès que en els pressupostos generals de l'Estat hi ha una reducció de les ajudes directes al cinema, però ha precisat que "els problemes del cinema no tenen només a veure amb les subvencions, també amb la qualitat de les pel·lícules que es fan i amb la seva comercialització", entre altres factors.

"No crec que una activitat tan important pugui dependre únicament de les subvencions públiques. Jo no sóc partidari d'unes subvencions excessives a cap tipus d'activitat, sinó de concedir-ne selectivament", ha apuntat. Ha dit que el cinemes és una activitat "el contrast final ha de ser amb el públic i no al revés", ja que s'ha donat el cas de "finançar productes" que no s'han arribat "a posar en circulació". "Aquestes subvencions fan que el cinema en si mateix, com a producte, s'allunyi de l'espectador", ha dit.

Preguntat sobre els incentius fiscals en què treballa el govern per al cinema, ha afirmat que aquesta reforma s'abordarà dins de la llei de mecenatge "els primers mesos de l'any que ve", normativa que inclourà incentius per a activitats culturals, esportives i socials. La rebaixa de l'IVA cultural també serà considerada dins d'aquesta "reforma tributària relativa".

Més continguts de