Música
Cultura 21/04/2018

Mor Avicii, un dels DJ més populars de la música electrònica

El músic suec tenia 28 anys i en feia dos que no actuava

Xavier Cervantes
3 min
Avicci durant una actuació a Suècia l'any 2015

Barcelona“Amb una pena molt profunda anunciem la pèrdua de Tim Bergling, Avicii. L’han trobat mort aquest divendres a Masqat, a Oman. La família està devastada i demana a tothom que es respecti la seva intimitat en aquest moment tan difícil. No farem més declaracions”. Així va comunicar ahir el seu representant la mort, als 28 anys, d’Avicii, un dels DJ i productors més populars de la música electrònica.

La mort li ha arribat dos anys després de deixar les cabines de les discoteques i els festivals. Una operació d’apèndix, una peritonitis aguda, l’addicció a l’alcohol, el cansament i el vertigen dels dies i les nits el van dur a acceptar el consell dels metges: retirar-se per dedicar-se a “altres coses a la vida”, tot i que en cap moment va descartar seguir produint música. El que ja no faria seria ocupar cabines i escenaris. “Voltes pel món, vius en una maleta, veus alcohol a tot arreu i si no en beus ets un freak ”, havia reconegut.

“El meu camí ha estat ple d’èxits, però també de cops i d’ensurts. M’he convertit en adult mentre creixia com a artista, he après a coneixe’m millor i a adonar-me que hi ha moltes coses a fer a la vida”, va escriure el març del 2016 en una carta dirigida als fans. La seva última actuació va ser l’agost del 2016 a la discoteca Ushuaïa d’Eivissa, on va oferir una sessió de poc més d’una hora i mitja amb la qual tancava cinc anys entre l’elit dels DJ més populars i més ben pagats del món, juntament amb Tiësto, Calvin Harris i David Guetta, autèntics dominadors de la música electrònica de ball recent.

Una carrera fulgurant

La clau de l’èxit musical d’Avicii va ser entendre les claus de les últimes evolucions de l’EDM (música electrònica de ball), sobretot arran de la seva popularitat entre el públic més jove dels Estats Units. Diferents formulacions del house que fins aleshores s’havien mogut entre l’underground i el mainstream, i sovint amb molt d’èxit, van esdevenir absolutament hegemòniques i van generar una indústria molt poderosa. El mateix Avicii va arribar a guanyar més de 20 milions d’euros en un sol any, i artistes de pop van fer cas dels DJ i productors que convertien en platí el que ja era d’or. Per exemple, Madonna va comptar amb Avicii entre els productors del disc Rebel heart (2015), i el DJ suec també va produir temes de Coldplay, Rihanna i Lenny Kravitz, entre molts altres. Productors com Avicii eren el relleu dels grans dominadors de la música electrònica de ball dels anys 90 i de la primera dècada del segle XXI, però multiplicant exponencialment el seu impacte.

Nascut a Estocolm el 8 de setembre del 1989, Avicii va tenir un camí fulgurant fins a convertir-se en un gran DJ. Encara amb el nom de Tim Berg, va col·locar el tema de progressive house Seek bromance en llocs preferents de les llistes dance en països com Bèlgica, el Regne Unit, Dinamarca i Polònia l’any 2010. Poc després, i ja com a Avicii, va fer saltar la banca de les pistes de ball amb Levels, el tema que el va situar entre els grans de l’EDM a Europa, Austràlia i els Estats Units.

A partir d’aleshores, tot el que produïa Avicii triomfava. En el seu primer àlbum, True (2013), va incloure hits instantanis com Wake me up, amb el cantant Aloe Blacc, i al segon, Stories (2015), hi van col·laborar Chris Martin, Robbie Williams i Wyclef Jean, entre d’altres. El seu últim treball discogràfic va ser l’EP Avīci (01) (2017), amb temes com Lonely together, cantat per Rita Ora.

stats