OBITUARI

Mor als 75 anys l'actor Sancho Gracia

Ha mort a Madrid per les complicacions d'un càncer de pulmó. Gracia era conegut principalment pel seu paper de bandoler a la sèrie televisiva 'Curro Jiménez' i va ser alumne de Margarida Xirgu

L'actor, director cinematogràfic i productor madrileny Sancho Gracia, de 75 anys, ha mort aquest dimecres a la nit a Madrid per complicacions del càncer de pulmó que patia. L'actor ha mort cap a les 23.50 hores a la Clínica Quirón de la ciutat, acompanyat de la seva dona, els seus tres fills, la seva germana i la seva neboda. Segons ha manifestat la germana, la família està molt abatuda, ja que, tot i la malaltia que patia, no esperaven un desenllaç tan ràpid. Les restes mortals de l'actor seran traslladades aquest dijous al matí al Tanatori de Tres Cantos, on serà incinerat.

Gràcia (Madrid, 1936) es va fer famós per protagonitzar la sèrie de televisió 'Curro Jiménez' (1976), de Mario Camus, que va ser emesa durant la Transició democràtica i en la qual interpretava a un bandoler del segle XIX.

L'actor madrileny va protagonitzar, també, entre moltes altres, 'Montoyas y Tarantos' (1989), de Vicente Escrivá, i 'El crimen del padre Amaro' (2002), de Carlos Carrera, seleccionades per representar Espanya i Mèxic, respectivament, als Oscars. A més, va ser candidat a un premi Goya el 2002 a la millor interpretació masculina per la seva actuació a la pel·lícula '800 balas', d'Álex de la Iglesia.

Sancho Gracia es va traslladar amb la seva família a l'Uruguay el 1947 i hi va viure fins el 1964. Va ser alumne de l'actriu catalana Margarida Xirgu al Conservatori de Montevideo, on va treballar en muntatges com 'Bodas de sangre' de Lorca i 'Somni d'una nit d'estiu' de Shakespeare. A la tornada a Espanya, el van fitxar d'actor en pel·lícules d'acció, aventures, comèdies i westerns.

Va treballa a pel·lícules com 'La chica de los anuncios' (1964), 'Oro maldito' (1967), 'El último día de la guerra' (1969), 'Cachito' (1995), 'La Comunidad' (2000), 'Caja 507' (2000), 'El robo más grande jamás contado' (2001), 'El crimen del Padre Amaro' (2001), 'El Oro de Moscú' (2002), 'Entre Lobos' (2010) i 'Balada triste de trompeta' (2010). A la televisió també ha fet 'La máscara negra' (1980) i 'Los desastres de la guerra', a les ordres de Mario Camus, amb Paco Rabal i Álvaro de Luna.

Gracia va ser intervingut quirúrgicament d'un petit tumor en un pulmó, en una clínica de Madrid, el gener del 2001.