LITERATURA

Mor l'escriptor mexicà Carlos Fuentes als 83 anys

L'autor de 'La muerte de Artemio Cruz' va rebre el premi Cervantes el 1987

L'escriptor mexicà Carlos Fuentes Macías (Panamà, 1928 - Ciutat de Mèxic, 2012) ha sigut un dels autors en llengua espanyola més importants de finals del segle XX. Ha escrit novel·les i assajos, entre els quals destaquen 'Aura', 'La muerte de Artemio Cruz', 'La región más transparente' i 'Terra Nostra'. Va rebre el premi Cervantes el 1987 i el premi Príncep d'Astúries el 1994.

Fuentes va qüestionar durant tota la seva vida al seu país, Mèxic, per ser incapaç de construir una democràcia més autèntica i des de la literatura encaminar a la narrativa en llengua espanyola cap la modernitat. Crític del nacionalisme oficial mexicà, cosmopolita, Fuentes –nascut a Ciutat de Panamà, el 1928, de pares mexicans– va exercir una notable crítica contra el seu país, en particular invocant una i altra vegada la seva incapacitat per esdevenir una societat moderna .

Considerat el fundador de la novel·la modernista a Mèxic, l'intel·lectual va cursar estudis superiors a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) i a l'Institut d'Alts Estudis Internacionals de Ginebra (Suïssa). Va ser de molt jove quan la seva vàlua literària va començar a sobresortir i a contribuir a la universalitat d'una generació d'escriptors extraordinaris que formarien l'anomenat "boom" llatinoamericà. Admirador d'autors com els britànics D.H. Lawrence (1885-1930) i Aldous Huxley (1894-1963), Fuentes considerava pertinent la ficció per respondre a les preguntes de com érem i com serem, i conèixer el món desproveïts de la racionalitat. "Ni la ciència, ni la lògica, ni la política ens donaran una resposta. Tampoc no ens la donarà la novel·la. El que fa la novel·la és plantejar la pregunta d'una manera equívoca, d'una manera còmica, transgressora que les altres disciplines no ens permeten ", va arribar a dir.

A la seva obra narrativa el mateix Fuentes la va anomenar l''Edat del temps, i inclou títols com  'Los días enmascarados' (1954), 'La región más transparente' (1958), 'La muerte de Artemio Cruz' (1962), 'Gringo viejo' (1985), 'La silla del Águila' (2003) i  'La voluntad y la fortuna' (2008), sobre la violència lligada amb el narcotràfic. Entre els seus assajos destaquen títols com 'Cervantes o la crítica de la lectura' (1976), 'Los 68' (2005) i 'La gran novela latinoamericana' (2011) .

El 2008 l'espanyol Juan Goytisolo va dir que Carlos Fuentes va aconseguir juntament amb García Márquez i la resta dels anomenats autors del "boom" llatinoamericà "que entronqués de nou la literatura espanyola amb la modernitat" després que Espanya donés l'esquena a la cultura universal durant segles. Per al crític literari mexicà Christopher Domínguez, "l'obra de Fuentes és el conjunt més complex i variat de la narrativa mexicana", i diu que està en "totes les conquestes i tendències de la literatura contemporània". Assenyala que "el desarrelament" és el punt de partida permanent de Fuentes, un escriptor que va arribar a descriure el seu fet literari com una lluita d'un boxejador amb les paraules, a les quals sempre va tractar de no deixar entrar en la seva accepció comú i corrent.
Domínguez destaca entre tota la seva obra la novel·la 'Terra Nostra' (1975), "l'únic dels seus llibres que pot ser llegit més enllà de l'horitzó mexicà i la novel·la que el sobreviurà".

Sobre la transició que va començar el 2000 a Mèxic amb l'arribada al poder de Vicente Fox de la mà del conservador PAN, Fuentes va dir que el mandatari "va arribar amb un entusiasme renovador que no es podia complir". En aquest mandat, que duraria fins a 2006, hi va haver segons l'escriptor un "Govern gandul" a Mèxic, que "va deixar passar el moment històric" que li corresponia després de treure al PRI de 71 anys consecutius en el poder.

Entre els molts premis que ha rebut destaquen el Cervantes (1987), el Príncep d'Astúries de les Lletres (1994), el de Biblioteca Breve per 'Cambio de piel' (1967), i el Nacional de Literatura de Mèxic (1984).

Més continguts de