Història

Mor als 75 anys Josep Termes, l'historiador de l'obrerisme català

Especialista en història del moviment obrer i la seva relació amb el catalanisme polític, va cedir el seu llegat bibliogràfic al Museu d'Història de Catalunya

L'historiador Josep Termes ha mort aquesta matinada als 75 anys. El funeral de l'historiador se celebrarà a dos quarts de dues del migdia d'aquest dissabte a la sala 2 de l'oratori del Tanatori de les Corts, segons ha informat Serveis Funeraris de Barcelona.

Llicenciat en lletres per la Universitat de Barcelona (1963), la seva oposició al règim va valdre-li l'expulsió de la Universitat el 1958 i el 1966. El 1971 es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual també va ser professor. El 1982 fou nomenat catedràtic d'història contemporània de la Universitat de Barcelona i el 1991 va passar a la Pompeu Fabra i l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens Vives. El 2006 es va jubilar.

Termes es va especialitzar en història del moviment obrer dels segles XIX i XX i la seva relació amb el catalanisme polític. La seva obra d'investigació fonamental és Anarquismo y sindicalismo en España: la Primera Internacional, 1864-1881 (1965); també destaca el treball El federalisme català en el període revolucionari de 1868-1873 (1972) i la ponència al col·loqui d'historiadors del 1974, El nacionalisme català: problemes d'interpretació on critica els plantejaments marxistes del fet nacional català i proposa una interpretació més lligada a les classes populars. L'historiador també va teoritzar sobre la Cataluya conemporània, a partir, entre d'altres, de les interpretacions fetes per Antoni Rovira i Virgili.

De la seva última obra, Història del moviment anarquista a Espanya (1870-1980) (L'Avenç), Josep Termes explicava al diaria ARA que "no he amagat res de l'essencial de la història del moviment anarquista (m'agradés o no)". Al mes de febrer, l'historiador va fer entrega al Museu d'Història de Catalunya prop de 30.000 volums, documents i objectes sobre moviment obrer i el catalanisme dels segles XIX i XX recopilats durant seixanta anys.

Josep Termes va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi (1990) i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2006).

Més continguts de