ARQUITECTURA
Cultura 29/06/2017

El Museu de les Col·leccions Reials guanya el premi FAD

El museu, que té una superfície de 40.000 metres quadrats, té un cost de 150 milions d’euros

Antoni Ribas Tur
2 min
El Museu de les Col·leccions Reials guanya el premi FAD

BarcelonaLa història del Museu de les Col·leccions Reials, a Madrid, és llarga i plena de vicissituds. Els autors, Emilio Tuñón i Luis Moreno Mansilla, que va morir l’any 2012, van guanyar un polèmic concurs quan José María Aznar era president del govern espanyol, i l’equipament no obrirà les portes fins al 2020. Però ara aquest sobri i monumental “mur habitat”, com el defineixen els autors, protagonitza una notícia positiva, ja que aquest dijous es va emportar el premi FAD d’arquitectura. Segons el jurat, el museu, que té una superfície de 40.000 metres quadrats i un cost de 150 milions d’euros, “resol amb elegància una condició múltiple: proveir un espai dedicat a la mostra d’obres de grans dimensions de les Col·leccions Reials; involucrar el present en la sèrie històrica d’ampliacions del Palau Reial, i construir un basament d’escala urbana sota la ciutat de Madrid vista des de l’accés sud-oest”.

El FAD en la categoria d’interiorisme va ser per a Victoria Acebo i Angel Alonso per la rehabilitació d’un habitatge, a Pontejos 9, a Madrid, conservant la memòria de l’edifici. El guardó en la categoria de ciutat i paisatge se’l va endur la rehabilitació del parc Joan Oliver de Badia del Vallès, de Claudi Aguiló i Albert Domingo, perquè han concentrat la seva tasca a resoldre les freqüents inundacions que patia el parc i no a deixar la seva empremta, ja que la seva intervenció es troba sota terra. El FAD en intervencions efímeres ha sigut per a Luis Martínez Santa-Maria i Roger Sauquet Llonch per les vuit columnes de bidons, recuperats d’un cementiri de residus químics, que van projectar per evocar les vuit columnes jòniques que va haver-hi al costat del pavelló Mies van der Rohe entre l’Exposició Universal del 1929 i mitjans dels anys 60.

Durant la cerimònia també es va lliurar el quart premi FAD internacional, que recull obres d’entre els anys 2014 i 2016. Els guanyadors són Miquel Batlle i Michele Orliac, pel Jardí Niel, a Tolosa, “una intel·ligent intervenció on topografia, vegetació, circulacions, utilització de l’aigua, mobiliari i materialitat es fonen en una única intervenció”. Per últim, l’arquitecte i catedràtic Carlos García Vázquez va rebre el premi FAD de pensament i crítica pel llibre Teorías e historia de la ciudad contemporánea, publicat per l’editorial Gustavo Gili.

stats