MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 22/10/2016

Quatre dies d’exhibició: Franco torna al magatzem atonyinat

L’Ajuntament no es penedeix d’haver col·locat les estàtues i admet que s’hauria d’haver explicat millor

Sílvia Marimon
3 min
Quatre dies d’exhibició Franco torna al magatzem atonyinat

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona va anunciar dijous al voltant de la mitjanit que retirava les estàtues franquistes que dilluns havia instal·lat davant del Born. Ho feia després que tiressin a terra el dictador. L’endemà mateix el segon tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va voler explicar per què enviaven finalment les obres de Frederic Marès i Josep Viladomat als magatzems municipals. Va reiterar que el consistori no es penedia d’haver col·locat les dues estàtues franquistes davant del Born, però va admetre que podria haver comunicat millor el sentit de col·locar-les a l’espai públic i el vincle que tenien amb l’exposició que es mostrava a l’interior. “Ha sigut un encert, però hi ha coses que es podrien haver explicat millor. I, de fet, ja s’estava fent, perquè s’estaven preparant uns plafons per col·locar a l’entrada”, va assegurar. També va admetre que se n’hauria d’haver parlat més: “Després que es filtrés la notícia a la premsa aquest estiu, hauríem d’haver dialogat més amb les forces antifranquistes”.

Pisarello no condemna els atacs que ha rebut l’estàtua: “Entenem les mostres de rebuig i no les condemnem, eren previsibles, però lamentem els danys que ha rebut l’escultura perquè és patrimoni públic”, va dir. El consistori no va deixar clar què passarà amb els autors de l’atac de dijous a la nit. Pisarello només va detallar que s’havien obert diligències informatives i que s’actuarà amb “proporcionalitat”. Segons les ordenances de l’Ajuntament, enderrocar un monument està tipificat com una falta per danys.

Sense protecció especial

Des del dia en què es van col·locar les dues escultures, Pisarello va afirmar que serien “protegides com a patrimoni públic”. Al llarg d’aquests dies s’hi han llançat ous i fruita, s’hi han penjat banderes i pancartes, i s’hi han fet aportacions més creatives, com una nina inflable, un nou cap amb els llavis pintats per al dictador decapitat i un cap de porc. L’atac definitiu es va produir dijous a la nit, quan tres homes van enderrocar l’estàtua. Ahir Pisarello va dir que l’exposició no havia rebut cap tracte diferent de la resta d’exposicions que es fan al Born i, per tant, no s’han pres mesures de protecció addicionals.

Tot l’escarni del qual ha sigut objecte l’estàtua eqüestre tindrà un ús: “La nostra intenció és documentar-ho i incorporar-ho a l’exposició -va dir Pisarello-. En bona mesura l’exposició està funcionant. L’objectiu era trencar el silenci sobre la impunitat del franquisme amb una exposició inèdita que no s’havia fet mai. En tres dies, ha rebut més de 2.000 visites”, va assegurar. El cost de la mostra és de 200.000 euros.

La CUP vol mantenir les estàtues

Els que no estan tan satisfets són els grups de l’oposició. CiU exigeix responsabilitats. “Tot això ha sigut un xou, tothom ha d’assumir responsabilitats. S’hi han gastat dos-cents mil euros i ara ens haurem de gastar més diners per arreglar l’estàtua -va dir el portaveu de CiU, Joaquim Forn-. Algú se n’ha de fer responsable, d’aquestes decisions. Aquest algú s’ha equivocat i denunciem la seva prepotència, falta de diàleg i menyspreu cap a la gent que no pensa com ells”. I va afegir: “Algú hauria de plegar”. Es referia al responsable del comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes.

La CUP, en canvi, va demanar que no es retiressin les estàtues: “Estàvem d’acord amb el contingut, però no amb el lloc que s’havia triat per a l’exposició. Les estàtues eren a fora perquè la gent hi pogués interactuar. I realment ho estaven fent. Ahir es va situar la figura de Franco on hauria d’haver estat sempre, a terra i trencada. El sentit de l’exposició és que es pugui continuar interactuant amb les estàtues”, va dir María José Lecha.

Dimissions

El portaveu del PP, Alberto Fernández, va demanar -i ho va fer amb menys ambigüitat que CiU- la dimissió de Ricard Vinyes: “Ja n’hi ha prou d’evocar guerres; quan no és la del 1714 és la del 1936”, va assegurar. També va demanar la dimissió del comissionat la presidenta del grup de Ciutadans, Carina Mejías. El portaveu d’ERC, Alfred Bosch, va ser el menys bel·ligerant i va demanar reflexió: “Espero que amb la retirada de les estàtues de Franco es comenci a treballar sense soroll i sense la política de gestos i de símbols. Ens podríem haver estalviat aquesta setmana d’embolics”.

stats