Art

Compren una paret amb un mural de Banksy sobre espionatge per subhastar-lo

L'obra de l'artista, que n'ha admès l'autoria, es vendrà a Londres al juliol tot i la disconformitat dels veïns que es traslladi

El mural que Banksy va pintar a l'abril sobre el món de l'espionatge telefònic es retirarà entre avui i diumenge per ser subhastat. Així ho ha informat la constructora Q Scaffolding aquest divendres, l'encarregada de desmuntar-lo. El portaveu de l'empresa, John Joyce, ha explicat a la BBC que el propietari de la casa que acull el grafit ha rebut diners perquè les peces es retirin de la paret, però no ha especificat la quantitat. El grafit es posarà en venda el proper mes de juliol a Londres.

L'obra es troba en una paret del carrer residencial Fairview de Cheltenham, on hi ha el centre d'escoltes britànic GCHQ ( Government Communications Headquarters), un dels tres serveis d'intel·ligència del Regne Unit. L'any passat, quan l'extècnic de la CIA Edward Snowden va revelar les operacions d'espionatge massiu dels EUA i el Regne Unit, el centre d'escoltes es va convertir en objectiu de les crítiques.

Des d'un principi es va atribuir el mural a Banksy, i a principis de juny va admetre ser-ne l'autor. A la paret apareixen tres homes vestits amb gavardina i barret, emulant la imatge de l'espia dels anys cinquanta. Els tres personatges, al voltant d'una cabina telefònica, fan servir uns cables per escoltar converses.

Malgrat tot, els veïns s'oposen que es retiri i subhasti l'obra de Banksy, que en els últims mesos ha atret moltes persones. De fet, un portaveu de la Policia de Gloucestershire ha dit que s'ha precisat presència policial davant la casa degut a les tensions entre els residents.