Internacional 05/12/2013

L'Agència Nacional de Seguretat nord-americana recopila 5.000 milions de dades al dia de telèfons mòbils arreu del món

Documents filtrats per l'extècnic de la CIA Edward Snowden revelen que la NSA emmagatzema dades de geolocalització de milions d'usuaris i estableix mapes de relacions

Ara
1 min

BarcelonaL'Agència Nacional de Seguretat nord-americana (NSA) recopila cada dia gairebé 5.000 milions de dades sobre la localització de telèfons mòbils arreu del món, segons informa aquest dijous el diari 'The Washington Post', que cita documents filtrats per l'extècnic de la CIA Edward Snowden.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'entremat, que es nodreix de les dades de geolocalització de centenars de milions de dispositius mòbils, permet seguir els moviments d'individus i establir mapes de les relacions entre ells a través de mètodes d'anàlisi que el diari descriu com a "eines de vigilància massiva".

Un funcionari de l'agència de seguretat, que ha demanat quedar en l'anonimat, ha admès la pràctica en declaracions al diari nord-americà: "Recollim grans volums de dades". La captació de dades es fa a través dels cables que connecten les xarxes mòbils a nivell global, a més de seguir la pista dels mòbils de desenes de milions de nord-americans que viatgen a l'estranger cada any, segons explica aquest funcionari al diari.

Funcionaris nord-americans van dir que els programes que recopilen i analitzen les dades de localització són legals i destinats estrictament a desenvolupar la intel·ligència sobre objectius estrangers.

Robert Litt, assessor general de l'Oficina del Director d'Intel·ligència Nacional nord-americana, que supervisa la NSA, assegura al diari que el mètode és legal i que només s'utilitza amb finalitats d'intel·ligència sobre objectius estrangers.

stats