CULTURA
Cultura 04/04/2013

Catalunya tindrà el primer consell territorial de la SGAE de l'estat espanyol

El 25 d'abril s'escolliran 10 membres dels 21 candidats proclamats, entre els quals hi ha Pep Sala, Max Sunyer, Natxo Tarrés i Joel Joan

Acn
2 min

BarcelonaAquest dijous s'ha presentat el consell territorial de Catalunya a la seu de la SGAE a Barcelona. Un total de 21 candidats aspiren a ocupar els 10 membres de l'ens, 9 del Col·legi de Petit Dret, 4 del Col·legi de Gran Dret, 5 del Col·legi Audiovisual i 3 candidatures del Col·legi dels Editors.

La SGAE destaca la necessitat de crear un nou organisme, que vetlli pels interessos culturals i socials de Catalunya, on l'ens, que compta amb 18.000 socis, pugui apropar la institució al territori català i "dotar de veu els artistes autòctons", tal com ha apuntat Enric Gomà, membre del consell de direcció. Així mateix, Gomà ha valorat com a "molt important" la propera creació del consell territorial de Madrid, que es votarà el 30 de maig, i permetrà, segons ha afirmat, "distingir entre l'entitat a nivell estatal i a nivell territorial per no confondre l'estat espanyol amb la ciutat de Madrid".

Un consell català per fomentar la cultura

La vicepresidenta de la SGAE, Teresa Alfonso, per la seva part, ha puntualitzat que "hi ha projectes que la SGAE impulsa a tot l'Estat i que poden no interessar a Catalunya". Els consells territorials, que es poden constituir a les comunitats autònomes on resideixi, almenys, el 3% dels socis amb dret a vot, poden possibilitar, segons ha declarat, la comunicació de les propostes i necessitats dels membres de l'entitat en el territori davant els òrgans de govern.

A més, Gomà ha especificat que no es tracta només d'un mecanisme per recaptar i liquidar, sinó que és una important inversió per fomentar la cultura i "continuar donant ajut social a les famílies que ho necessiten actualment", segons ha explicat Alfonso.

Durant la presentació, també s'han anunciat futurs projectes en col·laboració amb el País Valencià i les Illes Balears, tot i que no s'han concretat. Els representants de la SGAE i la Mutualitat d'Autors i Editors han destacat la importància que els territoris amb cultura i llengua pròpia "tinguin veu i promoguin noves iniciatives".

stats