Sant Jordi creix un 6% i supera les expectatives

Per la diada es van vendre 1,53 milions de llibres, un 54% dels quals en català

Les sensacions optimistes del dia de Sant Jordi s’han traduït en xifres reals: els llibreters calculen que per la diada van vendre 1,53 milions de llibres i van facturar 20,35 milions d’euros, un 4% i un 6% més que l’any passat respectivament. Es confirmaven així les previsions que havien augurat llibreters i editors la setmana passada, quan apuntaven que la diada podia confirmar una certa recuperació del sector, que per primera vegada trencava la tendència a la baixa registrada des de l’any 2009.

Les xifres revelen dues dades significatives. La primera, que per Sant Jordi triomfa el llibre en català: un 54% dels exemplars venuts eren en català i el 46% en castellà, al revés del que passa en el còmput global anual. La segona, que la varietat de llibres és extraordinària: es van despatxar 43.070 títols diferents, pràcticament el doble que en l’any anterior. Quan es mira en funció dels títols, però, el castellà torna a predominar en el mercat: només un 33% dels títols venuts van ser en català.

Aquesta diversitat explicaria, també, que els llibres més venuts representin només el 6,49% del total. Als editors i llibreters els agrada recalcar que el 93,51% dels títols escollits no surten a cap llista. Així i tot, ahir van fer públics els rànquings definitius de llibres més venuts en les 220 llibreries incloses a la xarxa LibriRed (la majoria, excepte FNAC i El Corte Inglés). No hi ha novetats substancials: a les primeres posicions segueixen al número 1 Xavier Bosch, María Dueñas, Xavier Sala i Martín i Masterchef Junior, i només hi ha moviments a la cua del top 10.

Esponjar el dia i el lloc

En el brindis del sector convocat per la conselleria de Cultura va valorar-se la necessitat que la diada s’espongi, tant pel que fa a dies com a espais. El president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, va certificar que la vigília va ser molt bona, malgrat que el descompte permès per la llei només es pot aplicar el dia 23 d’abril. “El descompte no és indispensable. Som l’únic sector que fa rebaixa d’un producte nou i no d’estoc. Per a mi, és una reminiscència que s’hauria de treure”, opina. L’altra qüestió és com ampliar l’espai dedicat a parades de llibres i firmes al centre de Barcelona, potser cap a la Diagonal, com va apuntar l’alcalde Xavier Trias. Tot plegat milloraria l’experiència del lector i estarà sobre la taula l’any que ve, quan Sant Jordi caurà, a més, en dissabte.

El conseller Ferran Mascarell va tancar l’acte esbossant reptes com la internacionalització del sector, l’increment de l’índex lector (del 65%) i una llei de mecenatge que hi ajudi: “Comprar llibres podria desgravar, però per a això hem de poder fer lleis. M’agradaria que això no fos un brindis al sol”, va sentenciar.

Més continguts de