LITERATURA

Des d'avui ja es pot consultar una selecció de les obres

L'obra completa de Santiago Rusiñol estarà 'penjada' a la xarxa el 2013

L'Institut d'Estudis Catalans reunirà en sis volums virtuals un centenar d'obres entre 1894 i 1936, i un miler d'articles

L'obra literària completa del pintor i escriptor modernista Santiago Rusiñol estarà accessible a Internet a partir de 2013, segons el projecte que dirigeix Vinyet Panyella, de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). El projecte, que encara està en desenvolupament, s'emmarca en el programa d'investigació de l'IEC i té per objectiu recuperar íntegrament l'obra literària de Rusiñol per fer-la accessible i publicar-la en edició digital i en paper, acompanyada d'estudis introductoris i d'un sistema de referències.

L'obra completa de Rusiñol està integrada per més d'un centenar d'obres publicades en primera edició entre 1894 i 1936 i de més d'un miler d'articles d'entre 1883 i final dels anys vint. Rusiñol, subratlla Panyella, va ser una "figura tremendament popular i no populista com el titllaven els seus adversaris", però no obstant això moltes de les seves obres no es troben. Tot i ser "molt importants", segons els especialistes, obres com Anant pel món (1895), Fulls de la vida (1898), Impressions d'art (1897) o Oracions (1897) no havien estat reeditades des de feia dècades. L'obra es reunirà en sis volums virtuals, començant per un primer dedicat a la prosa (narracions i viatges, conferències, discursos i pròlegs) i un segon amb les seves quatre novel·les i les traduccions realitzades pel pintor modernista, que estaran tancats en sis mesos.

Des d'avui ja està accessible al web, una selecció de les obres digitalitzades. En aquesta primera entrega es troben obres com Des del molí (1894), Jardins d'Espanya (1903), el discurs de la Tercera Festa Modernista (1894), Andalusia vista per un català (1896) o la seva novel·la La 'Niña Gorda' (1917). Al tercer volum s'hi inclouran per ordre cronològic els aproximadament 1.300 articles que va escriure durant la seva vida; en el quart les 80 obres de teatre; al cinquè l'epistolari i les entrevistes; i finalment, ha assenyalat Panyella, al sisè s'hi inclourà un àlbum cronològic, un catàleg bibliogràfic i índexs onomàstics, geogràfics i de títols de les obres.

Panyella ha assegurat que "aquesta és la primera experiència d'un projecte per realitzar l'obra completa d'un autor directament per la via digital perquè sigui accessible no només per als especialistes sinó per al públic en general".
La directora del projecte considera que "parlar d'Obra Completa no és una quimera, sinó que s'ha aconseguit reunir la seva obra en més d'un 98%, malgrat la dificultat que comporta una obra molt dispersa en publicacions periòdiques i a vegades efímeres".

El projecte, que va començar fa tres anys, conclourà en tres més, però en l'equador de la iniciativa, l'equip que treballa ja ha aconseguit els objectius previstos segons el pla editorial. En sis anys, afegeix Panyella, "tindrem l'obra integral d'un escriptor amb tot el seu aparat crític i el seu sistema de referències amb la voluntat d'actualització permanent". Per completar aquesta obra també introduiran a la xarxa progressivament la seva obra plàstica, "molt vinculada a la seva obra literària". No es pot parlar de "L'alegria que passa", apunta Panyella, sense tenir en compte les seves experiències amb saltimbanquis que va conèixer a París, o referir-se a "El jardí abandonat" sense visualitzar la seva sèrie de quadres pintats a Granada. Per tant, el projecte contempla aquesta correlació per donar una visió del que va ser "un artista total"

Més continguts de